30 Haziran 2014 Pazartesi

Ramazan eğlencesi olarak puzzle..

Nerede o eski ramazanlar, nerede o eski bayram coşkusu!”  diye iç geçiren bir yakınınız mutlaka olmuştur veya kendiniz bilakis böyle nostaljik öykünmeler hissetmişsinizdir.. Hep anlatırlar ya, direkler arasında kurulan ramazan eğlenceleri, çadır tiyatrosunda Kavuklu ve Pişekâr, ramazan gecelerini renklendiren  meddah kültürü, olmazsa olmazlardan Karagöz ve Hacivat.. Çığırtkanlar, ateşbazlar; topları-halkaları havaya atıp tutan jonglörler.. Öte yandan pamuk helva satanlar, şerbetçiler, macuncular, horoz şekeri satanlar, atlı karıncaya binen çocukların neşeli gürültüleri.. Hepsi mazide kaldı artık.. Her ne kadar Feshane’de, 
Sultanahmet’te ve belli başlı yerlerde sembolik de  olsa bazı ramazan etkinlikleri düzenlense de, bu tip eğlencelerin gerçeğini görenler için  muhtemelen suretleri yine de kadük kalıyordur..

Değişim, dönüşüm yaşamın olmazsa olmazı elbette; ama işte bazı özel durumlarda insan ister istemez nostalji yaşamak isteyebiliyor. Ramazan ayı da bu özel zamanlardan; bizim kültürümüzde sadece dinsel anlamda değil, alışkanlıkları ve eğlenceleri ile de özel bir yeri olan ay..
oruc ve puzzle
Uzun oruçlu saatler için yeni nesil eglence: Puzzle

Günümüzde İstanbul için örnek verecek olursak, işten gelip yorgun argın iftarı yapmak, sonrasında Sultanahmet’e ramazan eğlencesine katılmak pek de kolay değil. Her şeyden önce artık bu şehir çok kalabalık! Dolayısıyla her ne kadar metro, metrobüs, deniz otobüsü gibi vasıta çeşitliliği artmış olsa da, o vasıtaları kullanan sayısı da fazlasıyla arttığı için bir yerden bir yere gitmek gerçekten de işkence.. Sırf bu nedenle, belki hafta sonlarında çoluk çocuk ramazan eğlencesine katılmayı düşünenler çoğunluktadır..

  Hele ki bu sene iş daha da karıştı.  Ramazan ayı tam da en uzun gündüzlerin olduğu zamana denk geldi. Akşam 21’e doğru iftar açılıyor. Peki bu uzun oruçlu saatlerde ve iftar sonrasında ne yapmalı, nasıl vakit geçirmeli?

Eğer çalışıyorsanız ve aynı anda oruç da tutuyorsanız, gerçekçi olmak gerekirse  hafta içinde ramazana özel yapabileceğiniz pek bir aktivite alternatifiniz yok. Size sadece kolaylıklar dileyebiliriz. Çalışmıyorsanız; mesela okul tatilindeyseniz, emekliyseniz, ev hanımıysanız veya yıllık izniniz ramazan ayına denk gelmişse, iftara kadar olan sürede uyumak ya da sosyal medyada vakit öldürmek yerine kendinizi oyalayacak bir şeyler bulabilirsiniz.
Biz, uzun oruçlu saatleri dolu dolu geçirmeniz için sizlere puzzle birleştirmeyi tavsiye ediyoruz.

Ramazan’da puzzle’ı özel kılan nedir?

 Aranızda puzzle bağımlıları varsa bilirler. Puzzle öyle bir uğraştır ki,  bir başlayınca vaktin nasıl geçtiğini anlayamazsınız. Başlarsınız, “parçaları ayırayım, renkleri ayırayım,  resmi oluşturayım” derken bir de bakmışsınız saatler geçmiş.  İftara kadar olan  uzun süreyi geçirmek için alın size ideal uğraşı. Hem yararlı, hem ucuz, hem de keyifli.

Geceler için de öyle.. İftardan sonra sahura kadar uyumak istemeyenler için puzzle uğraşısı biçilmiş kaftan.
Esma-ül Hüsna-1000 parça

Olayın diğer boyutu ise ramazanın aileyi bir araya toplaması.. Ramazan demek, ailenin bütün bireylerinin aynı saatte sofraya oturması demek. Herkesin aynı derecede aç olması, herkesin aynı  anda çorbayı kaşıklaması;  yani “birlik” duygusu.. Yazının başında bahsettiğimiz gibi eskiden iftar sofrasından kalkılınca, ibadetler sonrasında ailece eğlencelere gidilirmiş. Şimdi madem bu tip eğlencelere katılmak pek mümkün değil; televizyon karşısında boş boş vakit geçirmek yerine bütün aileyi aynı amaç etrafında toplayan bir puzzle ile uğraşmak sizce de hoş olmaz mı? Bu konuda sizin yorumlarınızı da merakla bekliyoruz..

Güzel, huzurlu, barış ve sevgi dolu bir ramazan geçirmeniz dileğiyle..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder