16 Haziran 2015 Salı

Michelangelo hakkında 11 enteresan gerçek


Tarihin en büyük ressamlarından biri olarak kabul edilen, eserleri İtalyan Rönesans Dönemi’nin en iyi  örnekleri arasında yer alan, her yıl binlerce turistin  eserlerini görmek için seyahat planları yaptığı Michelangelo hakkındaki enteresan bilgileri sizler için derledik.
15. Yüzyılın sonlarına doğru Floransa’da büyüyen Michelangelo, her zaman din temalı sanat eserlerine hayranlık duydu.  Öğrencilik yıllarında okuldaki ödevleri yerine kiliselerde gördüğü resimlerin aynısını yapmaya çalışması ise kendisine sanatsal anlamda yaptığı ilk  çıraklık olanağını sağlamıştı.
Birçok sanatçı gibi erkenden değil,  88 yaşında iken hayata gözlerini yumdu ve bu uzun yaşamında müthiş başarılara imza attı.
Gelin Michelangelo hakkındaki bazı gerçeklere kısaca göz atalım:

1-    Sistine Chapel’i aslında O’nun işi olmayacaktı!

Sistine Chapel, Michelangelo(18000 parça puzzle)

Michelangelo’nun ününün yayılmaya başladığı dönemde, en büyük sanatçı olarak Raphael kabul ediliyordu.  Genç ve yıldızı yükselen Michelangelo, Raphael’in yapacağı işlere alternatif olarak görülmeye başlanınca Raphael, en iyi sanatçının kendisi olduğunu kanıtlamayı düşünerek, Michelangelo’nun Sistine Şapeli’ni boyaması için Papa’yı ikna etti.
Bu hikayeye göre, Michelangelo Sistine Şapeli’nde resim çalışmaları yaparken, Raphael sık sık nasıl yaptığını görmek için kontrole gidiyordu. Yapılan işe bir kez baktığında planının işe yaramadığını anlayacaktı. Çünkü Raphael’e göre kendi eserleri daha üstün görünmeliydi, ama  maalesef düşündüğü gibi olmadı.

2. Michelangelo çok sevildi

 Sacra Famiglia, Michelangelo(1500 parça puzzle)


Yaşamı boyunca kendisine “Il Divino” takma adı yakıştırıldı. Direkt çeviri yapıldığında bu sözcük, “tanrısal, ilahi” anlamına gelir.  O’nun eserleri her sosyal sınıftan, her kültürden insan tarafından çok sevildi. Eserlerine günümüzde olduğu gibi sanatçı yaşarken de saygı duyuluyordu.
Okul ödevleri yerine resim yapmayı tercih eden bir çocuk için bu durum çok güzeldi. O’nun bu başarısı, çocuklarında  okuldaki standart dersler haricinde farklı yetenekler gören anne babalar için güzel bir örnektir.

3. Şiir biraz da hobisiydi!

 La Creazione, Michelangelo (250parça puzzle)


En yaratıcı sanatçılar, yeteneklerini bir şekilde açığa çıkarırlar ve böylece fikirleri her zaman tazelenmiş olur. Michelangelo  bu çıkışı şiirle yapmıştır. Yaşamı boyunca 300 sonet (14 dizeli şiir) ve madrigal (pastoral aşk şiiri) yazdı. Bunların birçoğu, O’nun bakış açısındaki detayları anlatan oldukça doğal ve aşka dair şiirlerdi. Şiiri profesyonel hayatının bir parçası olarak değil de daha çok bir hobi olarak gördüğü için Michelangelo bu konuda oldukça mütevazı davranıyordu, hatta bunun aptalca bir girişim olduğunu bile söylüyordu.  Şiirlerinin çoğunu direkt en yakın arkadaşı için yazmıştı. Sadece aşk değil, maneviyat, sadakat ve mistik konuları da ele almıştı.

4. Michelangelo her zaman dürüst değildi!

 The creation of man,Michelangelo (13200 parça, panorama puzzle)



Michelangelo, tanınmış bir banker ve aynı zamanda politikacı olan Medici için St. John heykeli yaptı. Heykel için Medici’nin tek bir isteği vardı. Acaba Michelangelo heykelin daha önce gömülmüş gibi görünmesini sağlayabilir miydi? Yani heykele antik bir görünüm kazandırabilir miydi? Michelangelo bu isteği yerine getirmeye kendini zorunlu hissetti ve yaptığı heykel “antik sanat eseri” olarak Katolik Kilisesi Kardinali’ne satıldı.


Söylemeye gerek yok, bir süre sonra Kardinal heykelin antik eser olmadığını fark etti. Kardinal bu hileli sanat eserinden rahatsız olmak yerine, Michelangelo’yu Roma’ya davet etti, çünkü gerçekten yaptığı işten çok etkilenmişti.

5. Kendi portresinin ilginçliği

  Universal Judgement,Michelangelo (3000 parça puzzle)


Çoğu ressam, en az bir tane oto-portre yapar. Michelangelo,  yani bu Rönesans ressamı, yaptığı ünlü eseriyle tüm zamanların  en yaratıcı oto-portre ödülünü alabilirdi. “Son Yargılama” “Last Judgment" adlı 5 yılda tamamladığı eserinde, Bartholomew’i, bir elinde ölümüne neden olacak bir bıçak ve diğer elinde ise kendi derisinden bir parça ile gösterdi. Yüzülmüş deriye yakından bakıldığında, bir yüz şekli görülür.  Bu yüz, net bir şekilde  Michelangelo’nun kendi oto-portresidir!

6. Şehir surlarını inşa etti!

15. ve 16. Yüzyılda  Floransa’da söz sahibi olan ve Michelangelo’nun yeteneğini genç yaşındayken keşfedip O’na destek olan Medici ailesi, 1527 yılında bir halk ayaklanması sonucunda Floransa’dan uzaklaştırıldı. Ertesi iki yıl içinde şehir surlarının yeniden inşa edilmesi gerekiyordu.  Michelangelo, surların ve kulelerin onarılmasına yardımcı oldu.  1530 yılında Medici tekrar iktidara getirildiğinde  Michelangelo da kendi işine geri döndü.

7. 40 yıl sürdü!


Papa II. Julius’un 1505 yılında büyük bir planı vardı. Bu plan, Papa’nın ölmesinden 8 yıl önceydi ve doğal olarak Papa bunu bilmiyordu. Papa’nın planı, kendi mezarının işareti olacak uzun ve görkemli bir anıt heykel yaptırmaktı. Papa, amacına ulaşmak için  Michelangelo’yu görevlendirdi. Kendisinden birbirinden bağımsız 40 tane heykelden oluşan 3 tane öykü yaratmasını istedi.
Bu proje, Michelangelo’nun ertelemesi yüzünden değil de Papa’nın kendisine “daha önemli” görevler vermesi yüzünden tam 40 yılda tamamlandı! Sanatçıya verilen önemli projelerin içinde 1508 yılındaki Sistine Şapeli’nin duvar boyalamaları da yer alıyordu.
Papa II. Julius, 1513 yılında öldüğünde, kilise yetkilileri  bu heykeli 7 yıl içinde tamamlanabilecek şekilde küçülterek  projeyi revize ettiler. Fakat tam 40 yıl sonra 1545 yılında son tasarım da yerine yerleştirildiğinde heykelin boyutunu küçültecek değişiklikler  henüz yapılmamıştı!  Bu eser, Michelangelo’nun en ünlü heykeli Musa’dır.

8. İkinci mimardı!

Katolik Kilisesi yetkilileri St. Peter’s Bazilikası’nın tamamlanması için Michelangelo’ya haber verdiklerinde sanatçı 74 yaşındaydı. Sanatçı ölene kadar bu eser tamamlanamayacaktı  gerçi ama, O’nun gözetiminde geçen 14 yıllık çalışma sayesinde bu bina Rönesans Dönemi’nin gerçek bir mücevheri oldu ve günümüze dek milyonlarca insanın yıllar boyu ziyaret ettiği bir yer haline geldi.

9. Sansür, olağan bir şeydi

  La Pieta, Michelangelo (1000parça puzzle)


Michelangelo’nun bir çok eseri, çıplak insan formundadır. Bu nedenle de heykelleri yıllar boyunca bir şekilde sansüre uğramıştır. Londra’daki muazzam Davud heykelini kadınlar ziyarete geldiğinde kapatmak için taşınabilir bir kutunun içinde incir yaprağı bulundurulduğu söylenir.
Bu sansür anlayışı, “karşı-rönesans” hareketinin bir parçası olmuştur.
 Michelangelo henüz yaşarken, sanatı  geniş  topluluklar tarafından kabul görmüş ve sanatseverler kendisi hakkında daha çok bilgi edinmek istemişlerdir.  Bu da Michelangelo’yu yaşarken kendi otobiyografisini basan ilk batılı sanatçı yapmıştır.
Her eserinde olduğu gibi Michelangelo , otobiyografisini de büyük ölçekli yaptı. İki tane yayınlanan hayat öyküsü vardır.

10. Kedilerden olduğu gibi banyo yapmaktan da nefret ediyordu

Michelangelo, banyo yapmaktan gerçekten de nefret ediyordu. Bu dünyada hiçbir insan, hiçbir şeyden O’nun banyodan ettiği kadar nefret edemezdi!  Bu nedenle de cildi, özellikle de yaşlanınca çok kötü durumdaydı. Gerçi kendi dönemindeki ortalama insan ömrünün yaklaşık iki katı kadar yaşadığı düşünülürse, bunun büyük bir hata olmadığı varsayılabilir!
Öldükten sonra elbiselerinin derisinden zorla soyulduğu söylenir. Bir portakal kabuğunu soyduğunuzu hayal edin, böylece Michelangelo’nun giysilerinin ne kadar zor çıkarıldığını gözünüzde daha kolay canlandırabilirsiniz.
Genç yaşlarda oldukça zengin ve popüler olmasının bunda bir etkisi olabilir. Çünkü O,  en ünlü eserlerinin çoğunu 30 yaşına gelmeden önce tamamlamış ve  yeteneğini defalarca ispat etmeyi başarmış biriydi.

11. Bir eserin O’na ait olduğunu kolayca söyleyebilirsiniz.

  Guidzio Universale,Michelangelo (1500 parça puzzle)


Michelangelo, yarattığı bütün eserlerinde sadece bir parçayı imzaladı.

Michelangelo eserleri ve puzzle

Zoru seven puzzleseverler,  sanatçının muhteşem eserlerinden üretilen 5000-13000-18000 gibi çok parçalı puzzle’ları ile kendi sınırlarını zorlayabilirler.
Sanatçının eserlerinden üretilen puzzle’lara buraya tıklayarak mağazamızdan ulaşabilirsiniz.
Sanat ve keyif dolu yeni bir yazıda görüşmek üzere…

Kaynak: http://apecsec.org/11-interesting-facts-about-michelangelo/

Uyarlama Çeviri: PuzzleGaleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder