6 Haziran 2014 Cuma

7 senede puzzle bitiren kişiden tavsiyeler..


Bugün sizlere bir öğrencinin kendi deneyiminden yola çıkarak kaleme aldığı
“1000 parçalık puzzle nasıl birleştirilir” adlı biraz da komik rehberi aktarmak istiyoruz.

Kahramanımız, Machogirl kod adıyla blog yazan bir  kız öğrenci. Babasının hediye ettiği puzzle’ı tam 7 senede bitirebilmiş! Kimi zaman üzülerek, kimi zaman sevinerek tam 999 parçayı yerine koyduktan  sonra bir de bakmış ki puzzle’ın bir parçası eksik! 
İşte bu maceralı öyküye konu olan puzzle’ın resmi bu..

 
7 senede biten puzzle!

1000 parçalık bu puzzle’ı birleştirmeyi kendisine görev edinen kahramanımızın,  kendisi gibi bu konuda deneyimli olmayanlar için faydalı olabileceğini düşündüğü  aşamaları bakalım sizler nasıl bulacaksınız..
Tüm ihtiyacınız, satın alacağınız bir puzzle ve yaklaşık 5-8 yıl diyor ve devam ediyor:

1000 PARÇA PUZZLE'I ÇÖZME AŞAMALARI


1-     Öncelikle doğru puzzle’ı satın alarak işe başlayın.  Çözülmesi çok kolay düz bir resim seçebileceğiniz  gibi,  hayata meydan okumaktan hoşlanıyorsanız, çok karmaşık ve kalabalık bir resim de seçmeniz mümkün. Tercih tamamen size kalmış.
2-     Puzzle’ın kutusunu açın, parçaları dışarı çıkarın ve bu kocaman puzzle’ın 1000 tane minicik parçaları karşısında ne yapacağınızı bilemez halde ağzınız açık kalsın!
3-     Kendinizi birkaç kez tokatlayın. ( Birincisi,  bu kadar büyük bir puzzle satın aldığınız için ceza tokadı olsun. İkincisi ise bu küçücük parçaları görünce gireceğiniz şoktan sonra kendinize gelmek için olsun)
4-     Dikkatinizi göreve odaklayın ve bir başlangıç yapmaya çalışın. Çözmeniz gereken birinci puzzle’ın “nereden başlasam?” sorusu olduğunu kısa süre içinde fark edeceksiniz.
5-     Parçaları direkt birbirine uydurmaktan vazgeçin.  Aradığınız doğru parçayı bu şekilde bulma olasılığınız çok az, çünkü siz de biliyorsunuz ki bu küçük parçalardan çok fazla var. Bunun yerine parçaları  renklerine ve resimdeki olası yerlerine göre ayırmak çok daha iyi bir yöntem olacaktır. Örneğin, resimde  bir ev varsa, görünüşlerine göre evin çatısı olabilecek parçaları bir kenara koyabilirsiniz. Ya da puzzle’ın bütün köşe parçalarını ayırarak da işe başlayabilirsiniz.
6-     Sabrınız tükendiğinde,  daha önceden  ayırdığınız ne kadar parça varsa hepsini  ayrı ayrı paketleyin ki,  parçaları kutuya atarken tekrar karışmasınlar. (Uyarı:  Bu eylem, hayal kırıklığının hafif bir yan etkisi olabilir. Fakat bu aşama olmazsa olmaz. Özellikle de puzzle’ın bir kısmını sarıp sarmalayarak paketleme aşaması)
7-     Bütün parçaları paketleyip kutusuna geri koyduktan sonra dolabınızın en uzak karanlık köşesine  atın. Birkaç yıl orada mayalanmaya bırakın.
8-     Dolapları temizlerken bu kutuyla tesadüfen karşılaşırsanız şanslısınız demektir.
 ( Zamanlaması tamamen kişinin dolap temizleme periyodu ile ilgili. Eğer temizlik hastası iseniz yarın bu  kutuyla karşılaşabileceğiniz gibi aradan 7 yıl geçtikten sonra da karşılaşmanız mümkün elbette, kahramanımız öyle yapmış)
9-     Puzzle’dan sıkılıp kaldırmayı düşündüğünüz zamanlarda üstüne üstlük işsizseniz, kutuyu dolaba değil, daha farklı bir yere saklayın. ( Çünkü dolap içleri genellikle işsizken temizlenir, kahramanımız da işsizmiş ve dolap harici bir yere kaldırmış puzzle’ını. Tahmin edeceğiniz üzere tekrar bulduğunda yani 7 sene sonra yine işsizmiş)
10- Bu puzzle’ı tekrar bulduğunuzda tazelenmiş bir ilgi ve kararlılıkla tekrar üzerinde çalışmaya başlayın.  Bu sefer şaşırma olasılığınız çok daha az olacaktır; çünkü sizi nelerin beklediğini biliyorsunuz. Zaten çoğu parçayı daha önce ayırmıştınız. (Eğer adım 6’yı atladıysanız, tekrar şaşkınlıktan ağzınızın açık kaldığı gözlemlenebilir.)
11- Zaten işsizseniz,  parçaları teker teker seçip orijinal resimdeki şekillere uygunluğunu araştırabilirsiniz. 200 parçanın doğru yerini bulana kadar buna devam edin. (Uyarı:  Bu aşamayı deneyimlerken kan basıncında yükseliş ve dolayısıyla tansiyon artışı gözlemlenebilir. Bu yan etkinin panzehiri 12. Adım olabilir)
12- 200 parçanın yerini bulduğunuz an itibariyle orijinal  puzzle resmi de kafanıza kazınmış olacaktır. Zira bu 200 parçayı bulmak için hali hazırda epey bir arama yapmış olacaksınız. Buna ilaveten,  an itibariyle puzzle’ınızda büyük resmi de görmeye başlayacaksınız.  Diğer bir deyişle, puzzle’ınız şekil almaya başlayacak. (Bu, 11. Adımda gözlenmesi muhtemel olan yüksek tansiyon yan etkisini  düşürebilecek mutluluk ve tatmin duygusu yaratır.)
13- Resmin tamamını artık ezbere bildiğiniz için puzzle’ın kalanını tamamlamak artık  size çocuk oyuncağı gibi gelecektir.  Eğer Adım1’de karmaşık bir puzzle seçtiyseniz, tam da bu aşamaya gelmişken kendi sırtınızı sıvazlayıp kendinizi tebrik edebilirsiniz.  Başlangıçta kolay gibi görünen düz/karmaşık olmayan puzzle’lara göre bunların çözümü aslında daha kolaydır. Diğer taraftan, eğer düz /sade bir resim seçtiyseniz; kendi kendinize söylenebilirsiniz. Çünkü bütün parçalar birbirine benzer ve hangisinin nereye gideceğini bilemezsiniz, ama bu aşamada “geçmiş olsun” demekten başka bir şey elinizden gelmez!
14- 999 parçayı bir araya getirdikten sonra büyük olasılıkla son parçanın kayıp olduğunu fark edebilirsiniz. Hayal kırıklığı içinde saçınızı başınızı yolmanız,  biraz önce başarı ile çözdüğünüz kocaman puzzle’ın son parçasını bulmanıza asla yardımcı olmayacaktır. 
15- Bu son adım, isteğe bağlıdır ve tamamen puzzle’ı çözen kişi ile ilgilidir. Bu muhteşem başarınızı çerçeveletip sergileyebilir, tekrar birleştirmek için bütün parçaları bozup karıştırabilir  veya öylesine bir yere kaldırabilirsiniz.  (Kahramanımız da öylesine ortada bırakmış) Olumlu tarafından bakın; son parçayı kaybetmek aslında iyi bir şey! Bu başarıyla bitirdiğiniz tablodaki küçük boşluk, onu bir  yerden satın almadığınızın ve kendi kendinize çözdüğünüzün bir kanıtıdır..


Sonuç olarak diyebiliriz ki, büyük  bir puzzle’ı birleştirmekte zorlanırsanız, yukarıda sizin için listelediğimiz bu adımları takip edebilirsiniz.  Dolaplarınızı ne sıklıkta temizlediğinize ve işsiz olup olmamanıza bağlı olarak bu iş 5-8 yıl sürebilir. Sonunda mutlaka bitirirsiniz merak etmeyin..  (Kahramanımız bitirmiş)

Bu arada yukarıdaki puzzle resminde 1000. parçanın eksikliğinden doğan boşluğu bulabildiniz mi?


KAYNAK: http://machogirl.blogspot.com.tr/
UYARLAMA ÇEVİRİ: Puzzle Galeri


2 yorum:

  1. Ben arkadaşı sabrından dolayı tebrik ediyorum. Ben başlanmış puzzle'ı bitirmeden bazen yemek, uyku gibi ihtiyaçları erteleyebiliyorken, o nasıl 7 sene dayanmış pes doğrusu :) Eksik parça en üst sırada ;)

    YanıtlaSil
  2. Arkadaş biraz rahat bir tipmiş, bakmış sabrı tükeniyor; der top edip atmış puzzle'ı evinin en ücra köşesine:)
    Bu arada dikkatinizi de tebrik ediyoruz :)

    YanıtlaSil