17 Haziran 2014 Salı

Çok zor puzzle arayanlara...



Kentsel, basit ve 3D çizimler, James Rizzy

"En zor puzzle",”the hardest puzzle” gibi aramalar yaptığınızda karşınıza mutlaka çıkacak olan bir puzzle’dan bahsetmek istiyoruz bugün.

Son dönem Amerikan pop art sanatçısı James Rizzi’nin aşağıda resmini gördüğünüz bu çalışması, Ravensburger imzası ile 5000 parçalık bir puzzle’a dönüşmüş.  Resme baktığımızda sıra dışı bir gökyüzü ve aynı sıra dışılıkta bir şehir görüyoruz. Gerek şehrin sakinlerinin, gerek araçlarının ve hatta binalarının bile kendine has bir kişiliği olduğu direkt gözümüze çarpıyor. Bu rengarenk fantastik şehirde yüzlerce insan bir araya gelmiş ve fantastik bir duvar sanatı figürü oluşturmuşlar.  Bu  muhteşem puzzle’ın bitmiş ölçüleri 153 x 101 cm.

James Rizzi-Ravensburger-5000 parça

James Rizzi’yi tanıyalım

1950 Brooklyn doğumlu sanatçı, enerji dolu ve eğlenceli üç boyutlu çalışmaları ile tanınır. 26 Aralık 2011 yılında 61 yaşında hayata gözlerini yuman sanatçı, karikatüre benzeyen  rengarenk çizimleri, 3 boyutlu yapıları, sıradan objelere uyguladığı  kolayca tanınacak tasarımları ile ünlenmiştir. Eğlenceli, pastel renklerdeki çizimleri, Volkswagen arabalardan, Lufthansa jetlere, kartpostallara, albüm kapaklarına ve hatta Alman posta pullarına kadar bir çok alana uyarlanmıştır.
Ölümünden sonra 40 yıllık arkadaşı Posnick, Daily News gazetesine verdiği röportajda James Rizzi için şöyle demişti:

“ Jimmy, dünyayı bir çocuğun gözlerinden görme yeteneğine sahipti.  Bu dünyada olup biten her şeye, masumiyet, eğlence ve mizah içeren çocuksu bir merakla baktı.”

Çoğu sanatçı gibi James’in de enteresan bir yaşam öyküsü vardı.  Florida Üniversitesi’ne girmeden önce 4 farklı yüksekokula  başlayan James, üniversiteye her ne kadar işletme okumak için girmiş olsa da sanat konusunda ilgisi hızla gelişti; zaten bir süre sonra kendi markası olacak tarzını da yaratmış oldu.
Bir sanatçı olarak yaşamak, Rizzi için çok da kolay olmadı. 1970’li yılların başında Brooklyn kaldırımlarında eserlerini satmaya çalışırken polis tarafından neredeyse vuruluyordu.
1975 yılında hem uyuyup hem çalışmalarını sürdürdüğü bir yer kiraladı kendisine. Baskılare el yapımı boya yapıyordu. Greenwich kasabasında sokak sanatı konusunda ödül aldıktan sonra bu işlere biraz ara verdi. Ardından bir galeride eserlerini sergileme teklifi aldı.  Sonrasında özellikle Almanya’da çok  geniş bir hayran kitlesi oluştu ve hatta ertesi yıl, Duisburg’da bir okula ismini bile verdiler. O aralar sergiden sergiye deli gibi koşturuyordu. Moda tasarımcısı  Gabrielle Hamill ile bir ara evlenip hemen boşandı.

James Rizzi
Eserleri:
James Rizzi’nin çalışmalarında  Brooklyn’de geçirdiği mutlu çocukluğun ve zevkli hayatının izlerini görmek mümkündür. Trafik sıkışıklığından parktaki beyzbol oyununa kadar bir çok neşeli detaya  kadar her türlü kentsel faaliyete çalışmalarında yer vermiştir.
Başarıları oldukça fazladır. Mesela 1996 yılında, Uluslararası Olimpiyat Müzesi (IOC) Rizzi’nin “Dreams of Sport” (Spor Düşleri) adlı kataloğunu yayımladı. 1997 yılında İsviçre’de her yıl yapılan  ünlü Montreux Jazz Festivali’nin  resmi sanatçısı seçildi.  1998 yılında  Fransa’da FIFA Dünya Futbol Kupası ‘nın resmi sanatçısı seçildi.  Bütün bu kalabalık etkinlikler boyunca çağdaş yaşamın ayrıntılarını rengarenk, karikatür benzeri çizimlerle pozitif bir sunum anlayışıyla çizmeye devam etti. Rizzi’ye kent kültürünü coşku dolu hayallerle bize yansıttığı için teşekkür ediyoruz.

James Rizzi eserlerinden oluşan puzzle’larımıza buradan bakabilirsiniz.


                                                                                                                      
KAYNAKLAR:
http://www.nydailynews.com/
http://www.asama.org/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder