17 Şubat 2015 Salı

Atları neden severiz?

Çok satan puzzle’lar arasında sıkça at görsellerine denk gelmek, aklımıza şöyle bir soru getirdi:

“Atları neden severiz?”

 Evet hiç düşündünüz mü, atları neden bu kadar çok seviyoruz?

İlk evcilleştirildikleri zamandan bu yana, yani binlerce yıldır, hep yanımızda yöremizde olmuş, hep biz insanlara eşlik etmiştir atlar.
Bir iş gücü olarak, bir taşıma aracı olarak, ya da bir arkadaş olarak... Bunu düşünmek üzücü gerçi ama, çoğu insan, atların gerçek değerini anlayamadığı için onları takdir de etmez. Oysa “at işte!” deyip geçmemek lazım.

Gelin atlar hayatımıza neler getiriyor birlikte bakalım.

Running Horses,1000 parça, panorama, Clementoni

Atlar sosyaldir ve güçlü hafızaları vardır, yani sevdiklerini unutmazlar!

Atlar, bir ailenin ferdi olan insanlar gibi sürü halinde yaşadıkları için, sosyaldirler. Onlar da aynı bizler gibi bir ömür boyu sürecek güçlü bağlar oluşturmayı bilirler. Belki de bu yüzden, bir insanı kendi sürülerinin, yani ailelerinin parçası olarak kabul ettiklerinde ne onu unuturlar, ne de terk ederler…
Camargue Horses (1500 parça puzzle-Clementoni)
Atların mükemmel bir hafızaları vardır. Aradan yıllar da geçse, bir insanı ya da bir yeri unutmazlar. Dolayısıyla bir at için önceki sahibini ya da önceden yaşadığı yeri anımsamak çok sıradan bir şeydir. Bir atı tımar etmek gibi basit bir görevi yaparken bile, ona karşı hissettiğimiz bağlılık ve yakınlık, gerçekten de eşsiz ve  yeri doldurulamaz bir duygudur.
Band of Thunder ,13200 parça, panorama puzzle, Clementoni

Atlar bizi güvende hissettirir.

Evcil hayvanlar, stresi azaltırlar. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, evcil hayvanı olanlar, daha az depresyona giriyorlar ve stres kaynaklı diğer hastalıklara da daha az yakalanıyorlar. Bunu zaten çoğumuz biliyoruz.  Peki şunu biliyor muyuz?
 “Evcil hayvanların içerisinde sadece atlar bizi sakinleştirme, bize güven ve huzur hissi verme yeteneğine sahiptirler!”
 Birçok at sahibi, atları bir hayvan olarak görmez. Ya onları işlerini yaptırmakta kullanırlar, ya onlarla sadece boş vakitlerini geçirirler; ama her zaman onları ailenin bir parçası olarak görürler. Tıpkı diğer evcil hayvanlarla olan ilişkilerde de olması gerektiği gibi…
Mahşerin Dört Atı, Sharlene Lindskog-Osorio (1000 parça Anatolian Puzzle)

Atlarla iletişim kuranların empati yetenekleri güçlüdür.

Atları seven insanlar, onlarla ortak bir paydada buluşmak için genellikle kendi sezgilerini kullanırlar. Şu da bir gerçek ki, atlarla vakit geçirmek, aslında karşılıklı öğrenme eylemini içerir. Yani bu süreç, sadece atların verilen komutları veya  belli numaraları algılamasını değil, insanların da  farkında olmadan atlardan bir şeyler öğrenmesini kapsar.

Bilinen bir gerçektir ki, atlarla vakit geçiren insanlar, ister binicilikle, isterse sadece onların bakımı ile uğraşsınlar, çok güçlü bir empati yeteneğinin yanı sıra güçlü liderlik ve sosyal yetenekler de geliştirirler.
Çünkü atlarla iletişim kurabilmek için insanların öğrenmesi gereken özel yöntemler vardır. Hiç konuşmadan bir canlıyla iletişim kurmayı öğrenen bir insanda da doğal olarak empati yeteneği daha çok gelişir. Örneğin otistik çocukların öğrenme yeteneklerini geliştirmek için onları atlarla tanıştırmak, başarılı sonuçları olan bir uygulamadır.

Freedom (500 parça puzzle – Educa )

Atlarla vakit geçirmek insanı enerjik kılar.

Atlarla vakit geçiren insanlar, daha aktif olmak için kendilerini motive ederler ve dışarıda  daha çok vakit geçirirler. Bu  da gerek sağlıkları için, gerekse fiziksel kondisyonları için faydalı bir şeydir. Binicilik sporu, kapalı bir salonda egzersiz yapmaktan daha keyifli bir uğraş olduğu için, ilgilenenlere düzenli bir yaşam tarzı sunar.

Horses (1000 parça puzzle – Ricordi)

Atlarla terapi

Atlarla terapi yeni bir şey değil.  Çünkü  bir çok çalışma göstermiştir ki, gençler, çocuklar, travma sonrası sendrom yaşayanlar, şiddetli depresyon geçirenler veya anksiyete  sorunu olan insanlar, atlarla terapiden olumlu sonuçlar almışlardır. Çünkü atlar sakin hayvanlardır ve hiç bir yargılama olmaksızın kendileriyle ilgilenen insanlara anlayış duygusu sunarlar.

Horses at Moon Glare (1000 parça- Dino Puzzle)

Sonuç olarakdiyebiliriz ki atlar, hayatımızda düşündüğümüzden çok daha fazla önem arz ediyorlar. Bir atı sevmek, göründüğünden çok daha  fazla yarar sağlıyor bizlere. Yani bir dahaki sefere eğer birisi size “atları neden seviyorsun?” diye sorarsa, cevabınız belki de çok basit olacak:

 “Sen neden sevmiyorsun?”

Son bir not daha:

"Canlı atı nereden bulayım?" diyenler için at görsellerinden derlediğimiz puzzle’lara buradan bakabilirsiniz.


KAYNAK: http://skyovervision.com/why-do-people-love-horses/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder