11 Aralık 2014 Perşembe

Puzzle birleştirmek maraton koşmaya benzer!


Hiç merak ettiniz mi, insanların puzzle’a bu kadar tutkuyla bağlanmasının nedeni nedir?

 Eğer 100 ciddi puzzlesever arasında anket yapacak olsak ve puzzle tutkularının nedenini sorsak, televizyon izlemeye alternatif olduğunu söyleyenden, boş zamanları doldurmanın en iyi yöntemi olduğunu belirtene veya puzzle birleştirmeyi  meditasyon aracı olarak görene kadar çok değişik cevaplar alabiliriz. Bütün bunların ötesinde puzzle birleştirmek, gerçekten de birçok bakımdan ilginç bir hobidir. Puzzle’ı bitirdikten sonra sergilemek için çerçeveletip asmazsanız eğer, belki bir fotoğraf çekersiniz, ya da parçaları kutusuna geri koyup  başka bir gün veya yıl yeniden birleştirmek üzere saklarsınız ve  her durumda da başarı duygusu hissedersiniz.  Aslında puzzle bittikten sonra bu saydıklarımızın  dışında başka bir ödül de gelmez akıllara.

Bu sıra dışı aktiviteyi  maraton koşmaya benzetebiliriz.

puzzle maratonu
Bir maratona hazırlanmak ve onu tamamlamak için neler gerekir isterseniz gelin birlikte bakalım.

 Maraton antrenmanının çeşitli aşamaları vardır ve bunlar, sizin kondisyonunuza göre değişiklik gösterir. Yürüyerek veya kısa mesafede yavaş yavaş koşarak başlayabilirsiniz ve sonrasında çalışmalarınızı kademe kademe zorlaştırarak 40 kilometre koşacağınız o büyük güne hazırlanabilirsiniz. Gerek hazırlık aşamasında, gerekse yarış sırasında maratonu tamamlayabilmeniz için dayanıklı olmaya ve her şeyden önemlisi olaya odaklanmaya ihtiyacınız olacaktır.  Aslında bu bir zihinsel oyundur, muhtemelen haftanın belli günlerinde uyumak yerine koşmakla, yarışı kazanmak için gereken dayanıklılığı da kazanmış olacaksınız.

Puzzle birleştirmeyi maratonda bitiş çizgisini göğüslemekle karşılaştırmak size belki abartı gibi görünebilir, ama maratonda koşmak isteyen biri ile puzzle bitirmek isteyen  birini harekete geçiren nedenler aslında çok benzerlik gösterir.  Çünkü, fiziksel aktivite açısından bu iki eylem her ne kadar taban tabana zıt olsa da, beyin kullanımı açısından benzerlikleri çok fazladır.

Puzzle maratonunun başlangıcı


Çocukken, girintili çıkıntılı ahşap puzzle’lar birleştirmeye başladığınızda, karmaşık puzzle’ları tamamlama eğitimine de başlamış olursunuz. Tamamlanmış puzzle sayınız arttıkça, aynı koşu antrenmanında olduğu gibi,  puzzle’ları bitirme konusunda hızınız da artar; aynı düz zemin yerine tepelerde koşan atletler gibi siz de daha zor puzzle’ları denemek için sabırsızlanmaya başlarsınız. Daha önce hiç koşmamış insanlar gibi önce 5 kilometrenin altında denemeler yapar, sonrasında kendinizi maratona hazırlarsınız. Ayrıca, puzzle parçalarını bir araya getirmek, çok fazla odaklanmayı, sabrı ve bu konuda ustalaşmak  için   daha çok antrenman yapmayı gerektirir, aynen koşuda olduğu gibi…

Puzzle maratonunun ortaları


Sonrasında gerçekten bu hobide iyi bir deneyim kazandığınızda, muhtemelen ahşap puzzle birleştirme aşamasına geçersiniz ki buna da ultra maraton diyebiliriz. Puzzle deneyim seviyeniz ne olursa olsun, o son parçayı yerine yerleştirmek, yani bitiş çizgisine doğru son hamleyi yapmak ve de  her parçayı bir kenara koyarak başka bir gün için saklayabilmek büyük bir başarıdır, tıpkı maratonda derece almak gibi…

Ve mutlu son...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder