16 Aralık 2014 Salı

Bugün Google, Wassily Kandinsky'yi Doodle yaptı!


Bugün Google, özel günlerde yaptığı Doodle serisine Rus ressam ve sanat kuramcısı Wassily Kandinsky’yi ekledi.  Çünkü  aralık ayında hem doğan, hem de ölen sanatçının bu yıl 148. doğum günü kutlanıyor.


Google'ın  Kandinsky için Doodle'ı



“Bütün sanatlar içinde en zor olanı soyut resim yapmaktır.  Soyut resim,  kompozisyon ve renkleri oluşturmanız  için yüksek bir duyarlılık sahibi olmanızı ve  iyi çizimin nasıl yapıldığını bilmenizi gerektirir, gerçek bir şair olmanızı ister. Bu sonuncusu esastır. “  

                                                                                                                                       




WASSILY KANDINSKY hakkında özet bilgi  (4 aralık 1866 / 13 aralık 1944)

 Modern soyut sanatın öncülerinden Kandinsky, halkın duyguları, sesleri ve bakış açısı ile bağlantılı estetik bir deneyim yaratmak için renkler ve biçimler arasındaki ilişkiyi ustalıkla kullandı. Soyutlamaların, derin üstün bir anlatım için doğadan kopyalanan süreçlere müdahale edebileceğine inanıyordu. Renklerden ve biçimlerden oluşan görsel bir dilin olması gerektiğini düşünen sanatçı, resim sanatına adeta müziğin soyut bir dili gibi bakıyordu.  

Roethel, Standhaftes, Gruen, Kandinsky 


Evrenin ruhuyla ilişkili bir sanat yaratmak için yenilikçi bir resim dili oluşturdu.  Bu dil, kabaca dış dünya ile ilişkiliydi ama  asıl sanatçının iç dünyasındaki deneyimleri yansıtıyordu.

Roethel t. II, No 734 Schaukeln, Kandinsky 

 O’nun bu görsel anlatımı  sanat hayatı boyunca üç  aşamada değişkenlik gösterdi. İlk dönemlerinde  tuvallerindeki ilahi sembolizm, coşkulu ve dramatik kompozisyonları ve son döneminde kullandığı geometrik ve biomorfik  renk düzlemleri (Biomorfik şekiller : bitki ve insan vücudu gibi yaşayan formlara atıfta bulunan şekil ve imgelerdir.)

Kandisky’nin sanatı ve fikirlerinin birçok sanatçıya ilham kaynağı olduğunu söylemeye gerek var mı?

Im Blau, Kandinsky


WASSILY KANDINSKY’DEN ANA FİKİRLER

*Kandinsky için resim yapmak tamamen derin ruhsal bir eylemdi. Soyut biçim ve renklerin, evrensel boyutta görsel bir dil ile kültürel ve fiziksel sınırları aşan derinliğinin ve maneviyatının  arayışındaydı.

Kalabalık Sulu Boyalar, Kandinsky

* Kandinsky, insana dair evrensel  duyguları ve düşünceleri iletmek için,  sanatçının “içsel gerekliliklerini” anlatan ideal görsel biçimin soyut sanat olduğu görüşündeydi.  Kendisini toplumun iyileştirilmesi için bu fikirleri bütün dünyayla  paylaşmakla görevli bir elçi olarak görüyordu.

Righe di Segni, Kandisky
*Kandinsky, müziği nesnel olmayan sanatın en üstün biçimi olarak görüyordu. O’na göre müzisyenler, dinleyicilerin zihinlerinde sadece sesler sayesinde görüntüler canlandırabilirlerdi. Duyuların birliğinden yola çıkarak sesleri ve duyguları çağrıştıran, ruhsal anlamda zengin resimlerle, nesnelerden bağımsız benzer üretimler yapmaya çabaladı.

Yellow Red Blue, Kandinsky

WASSILY KANDINSKY’DEN  ALINTILAR

“Nesneler resimlere zarar verir”

“Renkler anahtardır. Göz çekiçtir. Birçok akoru ile ruh bir piyanodur. Sanatçı ise  tuşlara dokunarak ruhun titreşimlerini otomatik olarak ayarlayan bir eldir.”

“Gerçek sanat eseri sanatçıdan doğar: Bu, gizemli, esrarengiz ve mistik bir yaratılıştır. Sonra sanatçıdan ayrılır, kendi özerkliğini kazanır, bir kişilik elde eder, bağımsız  bir konu olur, manevi bir nefesle canlandırılmış, gerçekten var olan, yaşayan bir özne olur. “


Kandinsky tablolarından yapılmış puzzle'lara mağazamızdan ulaşabilirsiniz. 

Sanat dolu günler dileriz...




UYARLAMA ÇEVİRİ: www.puzzlegaleri.com

2 yorum:

  1. Sabah doodle'ı gördüğümde belki dedim puzzlegaleri bugüne özel, Kandinsky ürünlerinde kampanya yapar :) En geniş Kandinsky puzzle ürün yelpazesi sizde var :) Güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Yazıyı hazırlamak için çok titizlenip zaman kaybedince kampanya için bugünü kaçırdık açıkçası, ama bu önerinizi ilerleyen günlerde değerlendirebiliriz :)
    Teşekkürler güzel yorumunuz için...

    YanıtlaSil