16 Nisan 2015 Perşembe

Marc Chagall tablolarındaki büyülü güzellikler!

“Mükemmel sanat, doğanın bittiği yerde başlar.”
                                                   Marc CHAGALL
                        

7 Temmuz 1887‘de doğan Marc Chagall, 28 Mart 1985’de 98 yaşındayken ayrılır aramızdan.  Yahudi kökenlidir, Belarus’ta doğmuştur ve yaşamının büyük kısmını Fransa’da geçirmiştir.
O’nun resimlerine baktığınızda hayaller, güzellikler, sevgi ve  çocuksu bir mutluluk kaplar içinizi. Eserlerinin kıyısına köşesine yerleştirdiği minik hayvanlar, genellikle de keçilerle içiniz ısınır.

Les Amoureux de Vence, 1957, Chagall (1000 parça puzzle)

                                                                      
Mutluluğu ve iyimser duyguları canlı renkler kullanarak anlatmıştır tablolarında.
Eserlerinde kullandığı sembollere değişik anlamlar yüklemiştir Chagall. Mesela ağaçlarla hayatı, sirkten manzaralarla yaratıcılığı, atlarla özgürlüğü anlatmıştır. "İsa’nın Çarmıha Gerilmesi" adlı tablosu bir Yahudi’den beklenmeyen bir konudur ve sanat tarihçileri bu resimle Chagall'ın 1930’larda Almanya’da oluşan Yahudi düşmanlığına tepkisini dile getirdiğini söylerler.
Birçok resminde kullandığı uçan kemancı figürünün ünlü müzikal Damdaki Kemancı’ya ilham kaynağı olduğunun da altını çizmeden olmaz.

Chagall, Dışavurumculuk (Ekspresyonizm), Sembolizm, Kübizm ve diğer modern sanat hareketlerinin unsurlarını birleştirerek kendi tarzında eserler üretmiştir.  
O’nun son derece popüler bir sanatçı olmasının nedenlerinden biri de eserlerinin kolay anlaşılabilir oluşudur.  Eserlerinde anlattıkları, günlük hayatta gördüklerimizden kesinlikle çok farklıdır, fakat şaşıracağımız kadar değil.
 

                                                                     La Branche 1976, Chagall (1000 parça puzzle)


Chagall’ın resimleri hayaller açısından oldukça zengindir. O’nun havadan uçarak inen insanları, canavarları ve hayvanları, yerçekimine meydan okuyarak hikayeler anlatır bizlere.  Masallardaki gibi bir araya gelen bütün bu görüntüler, insan olarak en hassas noktalarımıza ve entelektüel yaralarımıza parmak basmaktadır.

Le couple, Chagall (1000 parça puzzle)


Chagall’ın bir çok tablosunda  iyilik, zevk, neşe ve mutluluk açık bir şekilde anlaşılır. Günlük hayatı büyülü bir şekilde anlatışı, hemen hemen bütün eserlerinde ön plandadır.

Sanatçının eserlerini puzzle olarak satın almak istersiniz, mağazamıza buradan bakabilirsiniz.

Bir başka sanatçıyı anlatan sonraki yazımızda görüşmek üzere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder