18 Mart 2015 Çarşamba

Eureka Cast Donuts Hanayama bulmacayı çözebilir misiniz?

Bu yazımızda size Japon Hanayama zeka oyunlarının en güzellerinden olan Cast Donuts’u tanıtmak istiyoruz. Finnish Vesa Timonen tarafından tasarlanan bu bulmaca için söylenebilecek anahtar sözcük: “hizalama” diyebiliriz.

Bu bulmaca, adının çağrıştırdığı halkaların iç içe geçmesinden oluşuyor. Çözülmüş halinde 4 parça var, her halka kendi arasında iki parçaya ayrılıyor. Bu parçaların birbirlerinin içine nasıl geçtiklerini anlamak ve halkaları ayırmak için hangi hamlelerin  gerektiğini bulmak, bulmacanın en zor kısmı. Ama daha önce Cast bulmaca deneyimi olanlar, bu aşamayı kolaylıkla geçebiliyorlar.

Bu bulmacayı aldığınızda muhtemelen “ne kadar küçükmüş!” diyeceksiniz.  Cast bulmacaların çoğu görece olarak küçüktür ama Donuts, en küçükler arasında yer alıyor gerçekten de.  Boyutları 4.7 x 3,5 cm  ( 1,9” x 1,4”) . Eğer elleriniz büyükse bulmacayı  tutmakta zorlanabilirsiniz, hatta yüzeyi kaygan olduğu için elleriniz terlerse, işiniz biraz daha zorlaşabilir!

Cast Donuts Çözüm Aşamaları

Ustaca tasarlanmış bir bulmaca,  görüntüsü  gerçekten de cezbedici.  Parlak yüzeyi ve düzgünlüğü ile göz alıcı. İki halkayı birbirinden kolayca ayırmak için, halka renklerinin farklı tasarlanması iyi düşünülmüş bir detay olarak karşımıza çıkıyor.

Hanayama zorluk skalasına göre 4/6  ve PuzzleMaster  skalasına göre de 8/10 derecesinde yer alıyor, yani oldukça zor kategorisinde. Gerçi bu skalalar kişiden kişiye değişir, belki siz bu bulmacayı çok daha kolaylıkla çözebileceksiniz! Her ne kadar deneyimli bulmacaseverler Donuts’ı çok zor bulmasa da, sıradan oyuncuların halkaları birbirinden ayırmak için gereken doğru adımları atmakta zorlanacakları aşikar!

Cast Donuts - 4/6 zorluk derecesinde


Bulmacaya ilk kez bakılınca,  halkaları birbirinden ayıran çizgilerin bir amacı olduğu açıkça görünüyor ve bu çizgilerin bir şekilde hizalanması gerektiği anlaşılıyor. Ancak bu, hiç de basit değil.  Bir halkayla uğraşırken, tırnaklarınızı boşluklara sokmadan onu iki parçaya ayırmak, sizi çok zorlayacak. İlk kez denediğinizde bunu göreceksiniz.

Halkaları ayırmayı başardığınızda onları tekrar birleştirmenin sandığınızdan daha zorlayıcı olduğunu da hatırlatmak isteriz. Çünkü muhtemelen onları nasıl ayırdığınıza pek dikkat etmemiş olacaksınız, bizden uyarması…

Cast Donuts halkaların açılmış hali

Bu yazdıklarımızla bulmacanın nasıl çözüleceği hakkında muhtemelen bir fikir edinmiş olmalısınız, yine de ekstra bir ipucu istiyorsanız, o zaman  “kaydırma” diyelim…

Cast Donuts ile iyi eğlenceler!

NOT: Satın almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

ÇÖZÜM: Çözüm videosunu buradan izleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder