16 Kasım 2015 Pazartesi

Heye'de Rex Ray'den görsel şölen!

Heye’nin Art Lab serisinde 1000 parçalı puzzle’lar ile yer alan Rex Ray grubu, 60’lı yılların sanat eserlerinden izler taşıyan estetik görsellerden oluşuyor.

Rex Ray, ticari tasarımlar ile güzel sanatlar; dijital desenler ile el yapımı olanlar arasındaki uçurum denebilecek farklılıkları kolayca aşabilen, üretken ve özgün bir sanatçıdır. Özellikle David Bowie gibi ünlüler ve ünlü markalar için yaptığı desen çalışmaları ile iyi tanınır.  Rex Ray ve tasarımlarını şöyle tanımlamak mümkündür:


Güzellik sevdalısı, uçlarda dolaşan muzip kişilik, modernist eğilimdeki özgünlük,  basit şekillerdeki akıl karıştırıcı anlaşılmazlık, bir erkeğin yumuşak kalbi ve müthiş bir yetenek!

Maxerela, Rex Ray (1000 parça  Heye Puzzle)


Kendisiyle yapılan bir röportajda* son derece incelikli olan eserlerini ortaya çıkarırken  hiç eskiz yapmadan çalıştığını söylüyor. Başlıyormuş çizmeye ve öylece bitiriyormuş. Bu süreç, kendisini bir güreş maçında gibi hissettirse de böyle çalışmaktan keyif alıyormuş Rex Ray.
Altmışlı yetmişli yıllarda büyüyen sanatçı, o  dönemin kültürel etkilerini yapıtlarına yansıtmış doğal olarak. Rock and Roll’un en parlak dönemlerinde büyüyen ve bir kayıt stüdyosunda da çalışan Rex RAY, kendini bir müzik bağımlısı olarak tanımlıyor. Yüksek sesle bütün gece ve bütün gün her çeşit müziği dinleyebildiğini söyleyen sanatçı, eserlerinde mutlaka bunun etkisi olduğunun da altını çiziyor.

Freyburg, Rex Ray (1000 parça Heye Puzzle)


Her sanatçının kendine has bazı alışkanlıkları vardır ya,  REx Ray, aynı röportajda bu konuya da açıklık getirmiş; bakın ne diyor:

            “Kötü ışıkta çalışmayı keşfettim. Yıllardır geceleri 40 watt’lık bir ampul ışığında çalışıyorum. Öyle bir ortamda hangi renklerle çalıştığınızı tam olarak göremezsiniz. Sonra uygun ışık altında yaptığım işe bakınca, seçtiğim renklerin şaşırtıcı güzellikte olduğunu görebiliyorum.“

Chrysoto, Rex Ray (1000 parça Heye Puzzle)


Rex Ray, çalışmalarında parlak renkleri, basitçe tanımlanabilen şekillerle ve dijital olarak tasarlanmış çiçek desenleriyle birleştiren ve ortaya rengarenk sonuçlar çıkaran bir sanatçıdır.  Ekspresyonist (dışavurumcu) bir yaklaşım ve pop-art tekniği  ile yaptığı çalışmalar, sanatçının grafik duyarlılığını daha da güçlü kılmıştır. 

Rallenta, Rex Ray (1000 parça, Heye panorama puzzle)


Sanatçının soyut ve el yapımı çalışmalarını izlerken,  geçtiğimiz yüzyılın içinde retro-fütüristik hislerin ortasında bulursunuz kendinizi.

Affeto, Rex Ray (1000 parça Heye Puzzle)



1956 yılında doğan Rex Ray, ne yazık ki 9 şubat 2015’de henüz 59 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Çalışmaları bir çok müzede yer alan Rex Ray, Heye’nin “Rex Ray” serisindeki puzzle’ları ile evlerimize konuk olmaya devam ediyor.  Seriye buradan ulaşabilirsiniz.

photo from sfist.com

*KAYNAK: http://www.seedsandfruit.com/2009/05/rex-ray-fine-artist-and-commercial-designer/





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder