20 Kasım 2015 Cuma

Afrika'dan esen Tinga Tinga rüzgarları!


Bir zamanlar, Edward Saidi Tingatinga adında bir adam vardı. Dar es Salaam, yani Tanzanya’da yaşıyordu ve sadece 4 sene ilkokula gitmişti. Yeryüzünün en geniş ağaçlarından olan Afrika’ya özgü “baobab”ların altında oturup resim yapardı. Ama siz bunu bir masal olarak düşünmeyin; çünkü bu olay,1960’ların sonlarında gerçekten de yaşanmıştı.

Elephant Family, Tinga Tinga African (1000 parça Heye Puzzle)

Edward Saidi Tingatinga’nın ahşap üzerine çizdiği kuşlar, leoparlar, sırtlanlar ve Afrika’da bulunan diğer hayvan figürleri; bunun yanı sıra günlük yaşama ve spiritüel dünyaya ait tasarımları o kadar beğenildi ki, bu rengarenk tasvirler bisiklet ve tavan süslemelerinde kullanılmaya başlandı. Yani başarılı bir ressamdı E.S Tingatinga. Ne yazık ki bu çalışmaları sadece 4 yıl sürebildi. Çünkü  sanatçı, 1972  yılında henüz 38 yaşındayken trajik ve zamansız bir şekilde aramızdan ayrıldı. Polis O’nu, kaçan bir hırsız sanarak yanlışlıkla tabancayla öldürmüştü…

Giraffes, Tinga Tinga African (1000 parça Heye Puzzle)

Ölümünden sonra akrabaları ve arkadaşları “Tinga Tinga Sanat Kooperatifi” adında bir topluluk kurarak E.S Tingatinga’nın kaldığı yerden O’nun gibi resimler yapmaya devam ettiler. Tanzanya’ya gelen turistlere satılan bu doğal resimler, sanatseverlerin ilgisini çekmişti. Hatta önceleri ahşap üzerine yapılan bu resimler, uçakta kolayca taşınabilmeleri için sonraları tuval bezlerine yapılmaya başlanmıştı. Bu açıdan bakılarak Tinga  Tinga çalışmalarını “airport art” yani “havaalanı sanatı” diye de adlandıranlar olmuştu.

1970’lerden günümüze dek birçok Afrikalı sanatçı için geçim kaynağı olan Tinga Tinga sanat çalışmaları, artık dünyanın pek çok ülkesinde tanınmaktadır. Şu anda Tanzanya’da iki yüz civarında Tinga Tinga sanatçısı bulunduğu sanılmaktadır.

Zebra, Tinga Tinga African (1000 parça Heye Puzzle)


Afrika Tinga Tinga resimleri
Geleneksel Tinga Tinga  resimleri soyut bir halk sanatı olarak tanımlanabilir. Tinga Tinga resimlerinde empresyonizm  izleri görürsünüz. (Empresyonizm= İzlenimcilik, doğadaki unsurların sanatçıda oluşturduğu duygusal izleri yansıtan  akım) Batıdaki empresyonizm  formlarından farklı olarak Tinga Tinga sanat akımında Afrika’nın muhteşem doğal güzelliklerinin kendine özgü coşkusu ve canlılığı göze çarpar.

Tinga Tinga sanatının kökeninde, Afrikalıların doğal boyarmaddelerle yaptıkları geleneksel kulübe süslemeleri yatar. 

Wildcat Family, Tinga Tinga African (1000 parça Heye Puzzle)


Tinga Tinga sanatı puzzle formunda!

Edward Saidi Tingatinga eserlerinin uzak kıtalarda puzzle formuna geleceğini hayal eder miydi bilinmez ama, bu şahane görseller ünlü marka Heye sayesinde puzzleseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Togetherness, S. Omary (1000 parça  Heye Puzzle)



Afrika sanatının bu güzel örneklerine Heye’nin ülkemizde yeni satışa çıkan koleksiyonunda “Fine Art” kategorisinde  yer alan 1000 ve 2000 parçalı puzzle’lar ile ulaşabilirsiniz.Tinga Tinga sanatında kullanılan görsel zenginlik, puzzle birleştirme keyfinize ayrı bir boyut katarken, duvarlarınız da şahane tablolarla güzelleşecektir.

Tinga Tİnga görselli puzzle’lara mağazamızdan ulaşabilirsiniz. 

Residents (2000 parça Heye Puzzle)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder