1 Haziran 2015 Pazartesi

Yapbozlardan yararlanarak çocuklarınıza öğrenme cesareti aşılayın!


Çocukların öğrenme sürecinde yapbozların olumlu etkilerini biliyor musunuz?

Bir yapbozu tamamlamaya uğraşan çocuk, düşünme sürecinin değişik aşamalarına ihtiyaç duyar ve dolayısıyla  öğrenme gelişimi hızlanır.  Bu yazımızda  "çocukların öğrenme gelişimini hızlandırmak için, yapbozlardan nasıl yararlanılır?" konusunda  kısaca bilgi vermeğe çalışacağız.

        Pooh (12 parça, çantalı küp puzzle / 1-2 yaş)


Küçük çocuklar, nesnelerin şekillerini ayırt ederek öğrenmeye başladıklarında, bu nesnelerin hangi pozisyonda durduklarının bir önemi yoktur. Örneğin baş aşağı da dursa, dik ya da yatay da dursa bir sandalye onlar için sadece bir sandalyedir. Küçük çocuklar için üretilen basit yapbozlar, onların nesneleri TANIMA ve TANIMLAMA becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur.

         Macera (9x2 parça puzzle)


 Puzzle aktiviteleri sayesinde edinilen çok önemli öğrenme deneyimleri vardır. Öncelikle, yapboz parçasını doğru yere hareket ettirmek için EL-GÖZ KOORDİNASYONU gerekir. Bir parçayı yerine yerleştirmek için çocuğun hem puzzle parçasının şeklini, hem de boşluğun şeklini iyi gözlemlemesi gerekir. Başlangıçta çocuklar, bu problemi çözmek için deneme yanılma yöntemini, bazen de zorlama yöntemini kullanırlar. Tam da bu noktada anne babanın puzzle birleştirirken çocuğa rehberlik etmesi, süreci hızlandıracaktır. Süreç ilerledikçe çocuklardaki mekansal farkındalığın yanısıra zihinsel ve fiziksel beceriler de gelişmeye başlar. Çocuklar puzzle parçalarını doğru yerlere yerleştirmeyi öğrendikçe süreci içselleştirirler ve bunun sonucunda da yetenekleri ve becerileri gelişir.

         Handy Manny (12 parça, çantalı küp puzzle)


Çocuklar, yapboz ile uğraşmaya başladıktan kısa süre sonra, yapboz parçasının hangi tarafının üst olduğunun, hangi tarafının alt olduğunun önemli olduğunu keşfederler. Çünkü doğru pozisyonda olmadığı sürece, ne yapsalar da parça boşluğa oturmayacaktır.
Küçük çocuklar için üretilen tipik yapbozlar genellikle ahşaptan üretilmiştir ve üzerindeki resmi tamamlamak için bazı yerlerinde boşluklar bulunur. Örneğin  bu bir sokak resmiyse, mesela ayrı bir araba şekli, otobüs şekli ve kamyon şekli ile puzzle tamamlanır. Erken öğrenme yapbozlarında küçük çocukların şekilleri fark etmelerinden çok bir parçayı bir boşluğa güç kullanarak yerleştirmeleri istenir. Biraz daha büyük çocuklarda ise bir yetişkin rehberliğinde parçanın yerine iyice oturuncaya kadar hareket ettirilmesi esastır.

Fil,Maymun,Aslan (3x6 parça puzzle)


Yapbozla uğraşırken çocuğunuzla konuşmanız çok önemlidir. Sadece sizinle arasındaki bağı güçlendirmek için değil, aynı zamanda çocuğunuzun  kelime dağarcığının gelişmesi,  kendisi dışındaki dünyada var olan nesneleri ve durumları fark etmesi açısından da bu son derece yararlıdır.
Çocuklar renkleri ve şekilleri tanımayı, oynayarak öğrenirler. Yetişkinlerin kendileriyle konuşması sayesinde ise anlama potansiyellerinde gelişme sağlanacaktır. 
 Yeşil şeklin sadece yeşil deliğe uygun olduğu bir yapboz düşünün.  Bu tarz yapbozlar sayesinde çocukların okuma becerileri daha çabuk gelişir.
Erken çocukluk yapbozlarını çocuğunuzun uzamsal akıl yürütme becerilerinin seviyesine göre değişik zorluklarda alabilirsiniz.

2 X 25 Palace Pets ( 2x25 Parça ahşap puzzle)


Yeni bir yapbozu çocuğunuza tanıtırken onunla beraber zaman geçirmeniz çok önemlidir. Bu sayede  onunla  kaliteli ve mutlu bir sosyalleşme ortamı da  sağlamış olacaksınız.
 Yapboz çocuğunuzun ilgisini çekip dikkatini cezbedene dek birlikte yapmaya özen gösterin, ama ilgisi dağılınca da başka bir aktiviteye geçmeye hazırlıklı olun.
Sonuçta bir şekilde  çocuklar yapbozlarını kendi kendilerine yapmak isteyeceklerdir, bu da onların hem becerilerini hem de özgüvenlerini geliştirir. Anne baba olarak onları övgülerinizle teşvik ederek pratik yapmalarını sağlarsanız, kendi yeteneklerine alışırlar ve  tek başlarına bir yapbozu bitirebilecek aşamaya gelirler.

Playful Animals (2x48 parça)


Unutmayın, bir yapbozu çocuklarınızla paylaşmanızın faydası ve değeri gerçekten de çok büyüktür. Çünkü bu sayede sadece çocuğunuzun zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunmuş olmazsınız, onun hafızasında mutlu çocukluk anıları oluşturacak sosyal etkileşim fırsatları da yaratmış olursunuz.
Mutlu çocukluk anılarına kim paha biçebilir ki!


 KAYNAK: http://www.streetdirectory.com/travel_guide/202009/kids_and_teens/encourage_childrens_learning_development_through_jigsaw_puzzles.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder