20 Mayıs 2015 Çarşamba

Pablo Picasso’nun "CEZAYİRLİ KADINLAR" tablosu rekor kırdı!


Geçtiğimiz günlerde sanat dünyası yine rekor fiyata satılan bir tablo haberi ile çalkalandı.  
Yirminci yüzyılın en önemli sanatçılarından olan ünlü ressam Pablo Picasso’nun
 “Les Femmes d’Alger” (CEZAYİRLİ KADINLAR) adlı tablosu, New York’taki müzayedede tam 179 milyon 365 bin dolara satıldı!

Pablo Picasso, Cezayirli Kadınlar *

Cezayirli Kadınlar tablosu, çağdaş sanatın baş yapıtlarından biri olarak kabul ediliyor.  En son 1997 yılında 31 milyon 900 bin dolara satılan tablonun fiyatı,  aradan geçen 18 yılda 147 milyon 465 bin dolar artış göstermiş ve “bir müzayedede en yüksek fiyata satılan tablo" rekorunu ele geçirmiş durumda.

Yeni sahibinin adı tahmin ettiğiniz üzere gizli tutuluyor.

Picasso, 1954-1955 yılları arasında “kübist çıplak kadınlar” tablosunun A harfinden O harfine kadar 15 versiyonunu yapmış; rekor fiyata satılan bu tablo ise serinin  “O” harfine denk geleni, yani en sonuncusu.

Picasso 1955 yılında bu eseri tamamlarken bu kadar yüksek fiyata alıcı bulacağını tahmin ediyor muydu bilinmez ama, Guardiyan gazetesi yazarı Andrew Frost, bu olaya farklı bir açıdan yaklaşmış. Baş yapıtların zenginlerin oyuncağı haline dönüşmesinden rahatsız olduğunu belirten gazeteci,  bu eserlerin halkın izleyebileceği müzelere ve galerilere döneceği günleri umutla beklediğini belirtmiş. Kuşkusuz Andrew gibi düşünen çok fazla sanatsever var.

BBC’de de  benzer bir yazı karşımıza çıktı. Yazıda, ekonominin dünya çapında iyiye gitmediği dönemlerde bile resim ve heykellerin astronomik fiyatlara alıcı bulması ve bunun nedenleri irdelenmiş.

Makalede, “Sanat piyasası” nın küresel anlamda değerlendirilmesi gerektiği, mesela Çin’in bu piyasanın %25’ini elinde bulundurduğu söyleniyor. Katar Kraliyet ailesinin, 2011’de Cézanne’ın “KAĞIT OYNAYANLAR” adlı tablosuna 250 milyon dolar ödeyerek,  bugüne kadar bir  sanat eserine verilen en yüksek rakam rekorunu kırdığı aynı yazıda vurgulanıyor. 

The Card Players, Cezanne ve Latif Demirci 2*500 puzzle
Çin, Hindistan gibi ülkelerde hobi olmanın ötesinde sanat eserlerine yatırım aracı gözüyle bakıldığının altı çiziliyor. BBC’de yer alan yazıda, astronomik fiyatlarla satış yapılan galerilerin sanat piyasasında kutuplaşmayı da beraberinde getirdiği vurgulanıyor.

Biz puzzleseverler ise,  özellikle müze serilerine meraklı olanlarımız,  bütün bu tartışmaların ve gelişmelerin ötesinde önemli sanat eserlerinin puzzle’larını  birleştirmeye ve evlerimizde kendi mütevazı koleksiyonlarımızı yapmaya devam ediyoruz.

Picasso eserlerinden üretilen puzzle'lara,  buradan ulaşabilirsiniz. 

Bol sanatlı günler dileriz.

* Görsel web'den alıntıdır. 


 KAYNAKLAR:
http://www.bbc.com/culture

http://www.theguardian.com/artanddesign/2015/may/12/a-picasso-has-just-been-bought-for-a-record-us179m-but-is-it-worth-it

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder