5 Eylül 2014 Cuma

Puzzle hakkında eğlenceli bilgiler

Takip edenleriniz biliyordur,siz puzzleseverler için yabancı kaynakları  sürekli tarıyoruz ve karşımıza çıkan enteresan bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Bugünkü yazımızda da puzzle ile ilgili hem eğlenceli hem de faydalı 14 tane bilgiye yer vereceğiz. Yazı bitiminde bu maddeler içinde en çok hangisinin ilginizi çektiğini yorum olarak yazarsanız, blogumuz şenlenir, biz de mutlu oluruz.

Haydi o halde başlayalım bakalım neymiş puzzle hakkındaki okunası gerçekler…




1-     Modern puzzle’ların içinde en pahalı olanlarının malzemesinin ahşap olduğunu çoğunuz mutlaka biliyorsunuzdur, biz yine de hatırlatalım.

2-     El yapımı ahşap puzzle’ların üretimi sırasında çok yetenekli bir usta saatte 100 parça kesebilirmiş ama bu işin normali saatte 25-50 parçanın kesilmesiymiş.

3-     Bir puzzle’ı birleştirmenin en kolay yolunun başlamadan önce parçaları renklerine göre gruplandırmak olduğunu söylememize gerek yok aslında ama, olur da puzzle’a yeni başlayan biri bu yazıyı okur ve faydalanır diye biz yine de yazmak istedik. Gerçek puzzle uzmanlarının hep ayakta çalıştıklarını, çünkü otururken ayaklarına kramp girmesinin onların tarzı olduğunu da ekleyelim yeri gelmişken. Biz de söyleyenin yalancısıyız.

4-     1000 parçalık bir puzzle için düz kenarları diğerlerinden ayırma işi yaklaşık 30 dakikanızı alır diyor okuduğumuz kaynak.** Bütün parçaları kabaca renklerine göre sınıflandırmanız için de bu zamanın yaklaşık 2 katına ihtiyacınız olacaktır diye de eklemişler. İçinizde daha kısa sürede bu işleri bitirenler mutlaka vardır, yorumlarınızı merakla bekliyoruz doğrusu.

5-     İşte en enteresan bilgi bu maddede!



Kulağa ilk etapta mantıksız gelse de, 1000 parçalık bir puzzle’ı birleştirmek için gereken zaman, 500 parçalık bir puzzle için gereken zamanın 4 katıdır. Çünkü puzzle parça sayısı iki katına çıktığında, zorluk derecesi dörde katlanmaktadır. 4000 parçalık bir puzzle’a başlamadan önce, 500 parçalık puzzle’ı birleştirmeye harcadığınız zamanın 64 katı fazla zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın!

6-     Bir süreliğine popülerliğini kaybeden puzzle birleştirme hobisi, günümüzde hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Bunun nedenlerinden birinin daha iyi  teknikler ile daha kaliteli puzzle’lar üretilmeye başlanması olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede her an karşımıza çıkan bilgisayar oyunlarına da keyifli bir mola vermiş oluyoruz.

7-     Laser ve su jeti teknolojileri sayesinde maliyetleri düşürülüp fiyatı daha makul seviyelere inen ahşap puzzle meraklılarının sayısı da giderek artıyor.

8-     Her geçen gün, çözülmesi çok daha zor olan puzzle’lar geliştiriliyor. Mesela yenilikler içinde “Sahte  Köşe” ( Bir puzzle’ın ortasında sahte köşe parçası) ve “Renkli sıra kesimi”  (Farklı renkler arasındaki ayrım hattı boyunca kesilmiş parça – bir yeşil parça bir mavi parçaya eklenebilir ve komşu parçanın rengi hakkında ipucu vermez.)

9-       1989 yılında  ahşap puzzle markası Stave, çözümü olmayan bir puzzle’ı piyasaya çıkarmış. Bunu bilmeyen bir çok puzzlesever, öfke içinde bu puzzle’ı tamamlamaya uğraşmış.

10-  Şimdiye kadar tek bir puzzle üzerinde 209.250 parça ile en büyük birleştirme, Taiwan’daki Formosa Regent Hotel’de gerçekleşmiş.

11-  Ahşap puzzle için son geliştirilen su jeti teknolojisinde bir inç (2,54 cm) için 20 tondan fazla su gerekiyormuş ve sonuç su içinde ses hızında iki kez seyahat etmek gibiymiş!

12-  İlk puzzle, neredeyse iki buçuk yüzyıl önce bulunmuş.

13- 19.yüzyılın sonlarına doğru ortalama bir ahşap puzzle’ın maliyeti  ₤ 1’den fazlaymış ki bu fiyat, birçok insanın haftalık kazancından daha çokmuş.

14- Günümüzde 500 parçalık bir karton puzzle, kaşla göz arasında üretilebiliyor olmasına rağmen, ahşap olduğu zaman bir ustanın  yaklaşık 4,5 haftalık zamanını almaktaymış.

Bizden bugünlük de bu kadar, şimdi söz sırası sizde. En çok hangi madde ilginizi çekti, bize yazın. Yorumlarınızı merakla bekliyoruz.

Keyifli puzzle'lamalar.

**KAYNAK: http://www.jigthings.com/fascinating-facts-about-jigsaws/
UYARLAMA ÇEVİRİ: www.puzzlegaleri.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder