19 Ağustos 2014 Salı

120.000 parçalı mermerden puzzle!

Puzzle dünyasında neler olup bitiyor diye internette araştırma yaparken çok ilginç bir habere denk geldik, sizinle paylaşmadan da edemedik.

Puzzle Restorasyonu” desek, size ne çağrıştırır? Evet tahmin ettiğiniz üzere tarihi eserlerin günümüze kalan parçalarının bir puzzle  gibi birleştirilerek restore edilmesini anlatıyor bu terim. 

Şu anda Türkiye’nin en büyük arkeoloji projesinin yürütüldüğü Efes Antik Kenti içindeki Yamaç Evler’de, 6 kişilik bir ekiple dört yıldır devam eden bir puzzle restorasyon çalışması olduğunu belki bilmiyordunuz veya ilginizi çekmemişti. Bir puzzlesever olarak  haberin devamını okuduğunuzda muhtemelen şaşıracak ve de hayran olacaksınız; ki  ilk okuduğumuzda biz de aynı duyguları hissettik.

 Şöyle ki; tam 120.000 mermer parçasından oluşan bir arkeolojik puzzle restorasyonu bu! 2010 yılından bu yana devam eden  4 yıllık çalışma sonucunda henüz 50.000 parçanın yerleri bulunmuş!


Fotoğraflar nediyor.com sitesinden alıntıdır.

Bu çok özel arkeolojik çalışmaya liderlik eden restoratör Sinan İlhan’ın yaptığı açıklamaya göre projenin detayları şöyle:

Roma Dönemi’nde Efes’in en zenginleri oturuyormuş Yamaç Evler’de. 4 bin metrekarelik bir alanda 7 tane villaymış bu evler. Elliye yakın farklı mermer ocağından getirtilen mermerler kullanılmış dekorasyonda; tavanlarda ise altın varaklı süslemeler varmış. Yani günümüz için bile yeterince lüks detaylar barındırıyor Yamaç Evler.  Bu 120.000 parça mermerin ise evlerin en güzellerinden birinin  salonuna ait olduğu düşünülüyor.

Restorasyon ekibi,  dört yıldır tıpkı puzzle birleştirir gibi mermer parçalarını masaların üzerine yaymışlar  ve her parçayı doğru yerine koymaya uğraşıyorlar. Normal puzzle’da elinizdeki görsele bakarak parçaları birleştirirsiniz. Yamaç Evleri  puzzle restorasyonunda ise maalesef böyle bir kolaylık yok. Ekip, tamamen sürpriz bir resmi birleştirmeye çalışıyor, olayın heyecanı da burada aslında.

Önceleri parçaları birleştirmek için bilgisayar programı kullanmışlar. Önce parçanın 3 boyutlu taramasını yapıyor, sonra da bilgisayarda eşleştirme yapıyorlarmış. Ancak bu işlem hem çok yavaş hem de çok maliyetli olduğu için yine başa dönmüşler, yani puzzle birleştiren sıradan insanlar gibi çalışıyorlar, aynı bizim puzzle hobimiz gibi!


Fotoğraflar nediyor.com sitesinden alıntıdır.



 Efes’e gidip de Yamaç Evler’i  ziyaret eden turistler, hele ki puzzle birleştirmeye merakları da varsa, masalar üzerinde yayılmış 120.000 parçayı birleştirmeye uğraşan ekibe hayran oluyorlarmış. Ekip lideri, bu işin şu anda dünyanın en büyük puzzle restorasyonu olduğunun da altını çizmiş.


Fotoğraflar nediyor.com sitesinden alıntıdır.
Ekip liderinin röportajında şöyle de bir ayrıntı var. Puzzle meraklıları, özellikle de Asyalı turistler ekibe katılmayı teklif ediyorlarmış. Yine ekipteki Serkan Ergen ise proje öncesinde birkaç kez puzzle birleştirdiğini ama 4 yıllık deneyimden sonra artık puzzle konusunda uzmanlaştığını söylemiş. Bütün ekip olarak günde ortalama 50 parçanın yerini bulduklarını, bazen bu sayının 200’e bile çıkabildiğini de ilave  etmiş.

120.000 parçalık bu puzzle tamamlandığında tarihte bir sayfa daha aydınlanmış olacak...

Bir puzzlesever olarak böyle müthiş bir projede yer almayı kim istemez ki!


Fotoğraflar nediyor.com sitesinden alıntıdır

KAYNAKLAR:
·         http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2014/08/07/120-bin-parcalik-puzzle-tarihe-isik-tutacak
·          


·        http://nediyor.com/galeri/120-bin-parcalik-puzzle-tarihe-isik-tutacak/2/#foto

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder