10 Temmuz 2014 Perşembe

3D puzzle’ların bir seviye üstü: Şaşırtcı interaktifliğiyle 4D puzzle’lar


Geleneksel yatay puzzle’lardan her ne kadar vazgeçmeseniz de 3D puzzle’ları ve  bir sonraki versiyon olan 4D puzzle’ları mutlaka duymuşsunuzdur.
3D puzzle’lara zaman boyutunun da eklenmesiyle oluşan bu 4D puzzle’larla uğraşırken, zamanda mini bir yolculuğa da çıkmış olacaksınız. Pisa Kulesi’nden Broklyn Köprüsü’ne, Chicago’dan Washington DC’ye kadar bir çok önemli eseri ve de şehri bu puzzle’lar sayesinde yeniden inşa edebileceksiniz.


4D şehir görünümlü puzzle’ları ele alalım. Zaman boyutunun eklendiği bu puzzle’ları birleştirirken, kentin tarihinin belirli dönemlerini yeniden inşa edecek, o şehir hakkında birçok bilgi de öğrenmiş olacaksınız. Gerçekten de çok heyecan verici değil mi?

4D şehir puzzle

Bu puzzle'lar ile uğraşırken, örneğin bir şehri 1812'den itibaren yeniden inşa etmeye başlayacak, sonra 1910 yılına atlayacaksınız. Ardından 1970 yılına sıçrayacaksınız, en sonunda da günümüzün modern görünümüne  ulaşacaksınız. Her bir 4D puzzle, aslında  o şehrin tarihine tamamen uyan benzersiz bir zaman çizelgesidir diyebiliriz.

4D şehir görünümlü puzzle’ların birden fazle  katmanı vardır. İlk bölüm sizin de aşina olduğunuz kısımdır: Bir peyzaj, yani çevre düzenlemesi yapacaksınız. İkinci katman ise şehrin coğrafi haritasının oluşmasını sağlayacaktır. Son katmanda ise, gökdelenler ve binalar sizi çok farklı bir zamana, yani içinde bulunduğunuz yıla geri götürecektir. Her puzzle’da ayrıca size yardımcı olacak  bir “Zaman Posteri” de bulunmaktadır. Bu posterlerde her binanın hangi yılda yapıldığı bilgisi yer alır. Size düşen görevse tarih sırasına göre binaları yerine yerleştirmek olacaktır.



Eğlenceli olduğu kadar eğitici de olan bu tür 4 boyutlu puzzle’ların
faydalarını sıralayacak olursak:
  • Bir şehrin nasıl evrim geçirdiğini ve de geliştiğini öğrenirsiniz.
  • Tarihi binaları keşfeder ve mimari stilleri öğrenirsiniz.
  • Tarihte belirleyici rol oynayan özel zamanları, yani dönüm noktalarını keşfedersiniz.
  • Bir bölgenin coğrafik özelliklerini tanırsınız.
  • Bütün bunlara ek olarak  diyebiliriz ki, 4D puzzle’lar, grup olarak vakit geçirmek için ideal bir seçimdir. Dünya üzerindeki en güzel şehir siluetlerinden sevdiklerinize vereceğiniz hediye de çok özel olacaktır.

Mesela New York’un 4D puzzle’ı ile  Manhattan’ın 1812’den günümüze uzanan 202 yıllık tarihinde yolculuk yapacak; Özgürlük Heykeli, Empire State Binası, United Nations, Dünya Ticaret Merkezi gibi ünlü  yapıları kendi zamanında tekrar inşa edeceksiniz.

4D puzzle'lar hakkında aklınızda soru kaldıysa aşağıdaki videoyu da izlemenizi tavsiye ederiz.






KAYNAK: http://blog.puzzlewarehouse.com/one-step-up-from-3d-astonishingly-interactive-4d-puzzles

UYARLAMA ÇEVİRİ: www.puzzlegaleri.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder