13 Mayıs 2014 Salı

Puzzle çözme tarzınız kişiliğinizi ele veriyor!

Puzzle birleştirmek için takip ettiğiniz strateji, sizin kişilik ve beceri düzeyinizin bir göstergesidir.

Puzzle çözme tarzınız hangisi?  Stokçu mu, sınır saplantılı mı, yoksa faydacı/oportunist mi?
Daha önce hiç puzzle hırsı yaşadınız mı? 

Bath Üniversitesi’nde bu konuda araştırma yapılmış ve insanların puzzle birleştirme konusunda çok farklı yaklaşımları olduğu saptanmış.
Bu araştırmaya göre mutlu mutlu puzzle birleştirirken aniden strese girmeye başlıyorsanız, bunun puzzle hırsına dönüşme riski varmış, aman dikkat diyelim. Bu farklı stratejiler çatışırsa ortaya tehlikeli durumlar bile çıkabiliyormuş hatta. Mesela bir puzzle yarışmasında kazanmak için başkasının puzzle parçasını saklamak gibi..

Bath Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, çalışmaya katılan deneklere 120 parçalık puzzle’lar vermişler. Tek başlarına veya grup halinde puzzle’ları tamamlamaları istenirken  etkinliği videoya da kaydetmişler.
Deneyin sonucunda STOKÇULAR, SINIR SAPLANTISI OLANLAR ve OPORTUNİSTLER/ FIRSATÇILAR olarak 3 grup oyuncu kimliği ortaya çıkmış.




Bu arada  sıra dışı davranışlar gözlemlenmiş.  Mesela stokçular, yandaki oyuncunun kendi puzzle parçalarına dokunmasına izin vermemişler ve sırf bu nedenle çekişmeler bile yaşanmış.Yine stokçular, puzzle’ın bitmiş kısımlarını korumuş ve  çalıştıkları resmi diğer oyunculardan saklamışlar.

Sınır takıntısı olanlar, puzzle’ın diğer parçalarına geçmeden önce mutlaka sınırlarının bitmesi gerektiğini düşünerek öncelikle bütün parçaları sınıflandırmaya odaklanmışlar.
 Bu gruptakiler, genellikle diğer oyuncuların  kararlarını ve davranışlarını kontrol ederek onlar üzerinde hakimiyet kurmaya da çalışmışlar.
  
Fırsatçılar, stokçuların tam tersine daha yaratıcı bir yaklaşım içindelermiş. Parçaları sınıflandırırken çok daha karmaşık kriterleri dikkate alıp puzzle’ı bitirmek için farklı farklı metotlar uygulamışlar. Mesela resmin en tepesinden başlayıp  en alta doğru gitmek, ya da resmin göze çarpan parçalarını öncelikle tamamlamak gibi.

Fırsatçılar, tek başlarına  çalıştıklarında  daha başarılı olmuşlar. Bu sınıfa girenlerden bir grup içinde çalışmaları istendiğinde, özellikle de beraber çalışacakları kişinin farklı bir tarzı varsa yaklaşımları da değişmeye başlamış. Bu tamamen o kişinin liderlik yetenekleri ve kişisel özellikleri ile ilgiliymiş.

Araştırmacılardan Dr Johnson: “İnsanların başkalarıyla nasıl bir işbirliği yaptığını anlamak oldukça zordur. İş hayatında  insanların birbirlerini ne kadar tanıdığı, kişilik özellikleri, liderlik becerileri gibi çok karmaşık etkileşimler vardır.” demiş.

Bütün bu açıklamalardan sonra şimdi size soralım? Puzzle yapma stratejinizi bir düşünün; stokçu musunuz, sınır saplantılı mısınız yoksa oportunist mi?

KAYNAK: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4132393.stm

UYARLAMA ÇEVİRİ: Puzzle Galeri

4 yorum:

  1. İlginç bir araştırma gerçekten. Ben oportunist oluyorum buna göre. Her puzzle'a göre farklı stratejilerim vardır. Sonuçta puzzle bir hobi ve keyif için yapıyoruz. Hırs yapıp kendimizi strese sokmaktan kaçınmamız gerek diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oportunist olanlar en yaratıcı grupmuş aynı zamanda; siz olması gereken en iyi oyuncu sınıfındasınız, sevgiler:)

      Sil
  2. Ben firsatcilar grubuna giriyorum :) once cerceveyi olusturuyorum.sonra en goz alici noktadan basliyorum.bu duruma gore asagi yada yukari renk tonlarina gore devam ediyorum.cogu zaman parcalari birlestirirken ana resme bakmam :) hos kalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En yaratıcı gruptasınız, üstelik resme bile bakmadan birleştiriyorsunuz, harika..
      Teşekkürler katkınız için, sevgiler:)

      Sil