2 Mayıs 2014 Cuma

İlk puzzle’ı alırken nasıl seçim yapmalı?

Belki arkadaşlarınızın evlerinin duvarlarını süsleyen muhteşem puzzle tablolarına öykünüyor, sizde de olmasını istiyorsunuz.  Belki  kendinize ayırdığınız özel zamanları yararlı bir uğraşı ile geçirmek arzusundasınız. Televizyonun karşısında boş boş oturmak istemediğiniz için de olabilir bu arayışınız. Günlük yaşamın stresini atmak için hem eğlenceli, hem de ucuz bir hobi ararken puzzle birleştirmeyi tavsiye etmiş de olabilirler size.

Nedeni her  ne olursa olsun, puzzle’a başlama  kararı vermişsiniz ki bu sayfaya geldiniz; çok doğru yapmışsınız diyoruz.

Puzzleseverlerin dünyasına, yani aramıza hoş geldiniz...

Peki ilk puzzle’ınızı nasıl seçeceksiniz?

 Puzzleseverlerin dayanışması ruhuyla size ilk puzzle’ınızı seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda deneyimlerimizi aktarmaktan mutluluk duyacağız.

İlk puzzle’ınızı seçerken önceliğiniz, baş edebileceğiniz kolaylıkta bir seçim yapmak olmalı. 
Burada önemli olan anahtar kelime, sizin sıkılmamanız! Hem kendinizi çok zorlamamalı, hem de seçtiğiniz puzzle konusunda “ne kadar da kolaymış, yanlış seçim yapmışım!” diye kendinizi kötü hissetmemelisiniz.

Bizim önerimiz, 500 parçalık puzzle’lar arasından bir seçim yapmanız olacaktır.  Hatta ikinci ve üçüncü puzzle’ınızı da bu boyuttan seçerek yavaş ama emin adımlarla ilerleme kaydedebileceğinizi de belirtmek isteriz.  Elbette ki sadece parça sayısına bakmak, ilk  seçimi yaparken yeterli olmayacaktır.

Size bu konuda 3 tane daha ipucu vermek istiyoruz. Bu önerilerimize uyarak ilk puzzle'ınızı aldığınızda pişman olmayacaksınız.

1-    Seçeceğiniz temada renk geçişleri keskin olmalı!

Sahilde Sorf
Sahilde Sörfler
Sweet collage
Sweet Collage
Ravensburger markalı “Sahilde Sörfler” adlı sağdaki puzzle, tam da bu başlığa  örnek olabilir. Gördüğünüz gibi renkler birbirinden oldukça keskin sınırlarla ayrılmış. Mesela bu puzzle’da kırmızılardan başlayıp yeşillerle ve ardından sarılarla devam ederek çözüme kolayca ulaşabilirsiniz.  "Puzzle birleştirirken kenarlardan başlanır" gibi bir kural olmadığını yeri gelmişken hatırlatmak isteriz.

Educa’dan seçtiğimiz soldaki “Sweet Collage” adlı puzzle da bu kurala gayet uygun bir seçim olabilir. Gördüğünüz gibi renkleri birbirinden ayırmak oldukça kolay görünüyor. Bu seçiminizde de parçaları zorlanmadan bulabilir ve ilk puzzle'ınızı bu sayede sıkılmadan kolayca birleştirebilirsiniz.


2-   Üzerinde bol yazı olan puzzle’ları seçebilirsiniz.

Taxi in Time Square
Taxi in Time Square
İlk puzzle’ınızı seçerken, üzerinde bol bol harf, sayı gibi kolay ayırt edilebilecek semboller olmasını da tercih edebilirsiniz.
Örneğin solda Clementoni markasından sizin için seçtiğimiz“Taxi in Time Square” adlı puzzle'da binaların üzerindeki reklam panolarını birleştirmekten başlayarak puzzle’ınızda kısa sürede çözüme yaklaşabilirsiniz.
        
forever friends
Forever Friends
 Ravensburger’den seçtiğimiz bir diğer örnek olan “Forever Friends” de ise  bahsettiğimiz her iki özelliğin de bulunduğunu sizler de fark etmişsinizdir. Hem renk geçişleri çok  keskin, hem de kocaman bir yazı var üzerinde. İşte size asla zorlanmadan birleştirebileceğiniz bir ilk puzzle tavsiyesi!


3-Karikatür puzzle’lar da kolaydır!

Sevgililer Günü
Sevgililer Günü
Yanda gördüğünüz, Anatolian Puzzle markasından “Sevgililer Günü” adlı bu karikatür puzzle belki ilk etapta gözünüze karışık ve zor görünebilir.  Ama biraz detaylı baktığınızda aslında parçaları birleştirmenin ne kadar kolay olduğunu kendiniz de fark edeceksiniz.

Son bir not: Alacağınız puzzle’daki resmi severek seçin ki birleştirince sizi heyecanlandırsın..

Aklınıza “nasıl bir ruh halindeyken başlasam acaba?” 
diye bir soru geliyorsa onu da hemen yanıtlayalım:

 Puzzle birleştirmek o kadar özel bir uğraştır ki, kendinizi kötü hissettiğinizde sizi oyalayarak iyileşmenize, kendinizi iyi hissettiğinizde  ise daha da iyi olmanıza yardımcı olur. Yeter ki bir an önce birleştirmek için hırs yaparak kendinize gereksiz bir stres yaratmayın.  Unutmayın, puzzle stres atmak için birleştirilir; dolayısıyla "Sabaha kadar bitirmem lazım!" diye kendinizi baskılamak, puzzle'ın ruhuna ters bir yaklaşım olur, sakin olun... Yavaş yavaş, zevkine  vara vara uğraşın bu keyifli hobiyle.

Bizden şimdilik  bu kadar, faydalı olabildiysek ne mutlu bize. Bir sonraki yazımızda puzzle için gereken yardımcı malzemelere kısaca değinmeyi düşünüyoruz. 

Sizden gelen yorumlarla mutlu olduğumuzu ise söylemeye gerek bile yok..

2 yorum:

  1. İlk puzzle'ım 90'lı yıllarda aldığım Ravensburger marka 1000 parça puzzle'dı. Çok severek yapmıştım. Hala daha Ravensburger'in benim için yeri farklıdır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo siz bayağı eski puzzleseverlerdensiniz Çiğdem Hanım, kimbilir ne harika tablolar birikmiştir evinizde:)
      Fotoğraflarını gönderirseniz Facebook sayfamızda seve seve yayınlarız..
      Sevgiler:)

      Sil