27 Mayıs 2014 Salı

24.000 parçalık puzzle'ın hikayesi: Life


life


 Bugün size 24.000 parçalık "Life" adlı puzzle'ı  ve bunu çözen Gemberly Tan-Cagalingan’ın hikayesini anlatmak istiyoruz.

Dünyanın her köşesinden puzzle bağımlıları bu puzzle’ı biliyor ve çözmek istiyor. Muhtemelen sizin de hayalinizde 24.000 lik puzzle'ı  bitirmek vardır. 

“Life” adındaki bu puzzle bittiğinde yaklaşık olarak 4,28m*1,57m. boyutlarında oluyor. 

 Gemberly, bu puzzle’ı 233 saat 5 dakikada tamamlamış, gerçekten de çok kısa bir süre!

“Life” adındaki bu büyük puzzle, Yeni Zelandalı Royce B. McClure'ın eseri.  Kendisi bundan önce de yüzlerce puzzle yayınlamış. Bu muhteşem puzzle’ı yaratırken, yılların puzzle tasarımı deneyimi elbette kendisine yol gösterici olmuştur.  McClure, bu puzzle’ın zorluk derecesiyle aynı oranda zevkli de olmasına özellikle gayret etmiş.  Sonuçta ortaya bu muhteşem eser çıkmış.


puzzle
Bu puzzle’da çeşitlilik, hareket, renklilik, güzellik, heyecan var; yani yaşamın ta kendisi gibi.  Adı üzerinde "life", yani yaşam...

Eğer “puzzle birleştirmek çocuk oyuncağı!” diye düşünenlerdenseniz, "Life"ı gördükten sonra   muhtemelen fikriniz değişecektir.

 Bu puzzle’ı çözen Filipinli Gemberly Tan-Cagalingan, dünyanın en geniş puzzle’ını bitiren ilk Asyalı ünvanını da almış, dipnot olarak belirtelim.


24000 pcs
Bayan Tan-Cagalingan, önce puzzle kutusunu açmış ve  6000 parçalık dört plastik torba ile karşılaşmış. Bazıları her 6000 parçalık torbayı ayrı ayrı çözüp sonrasında dört parçayı birleştirmeyi tercih edebilir. Ama bayan Tan öyle yapmamış. Az parçalı (az dediği 6000 parça!) dört puzzle’ı birleştirmenin kolay olacağını düşünmüş ve puzzle’a başlamadan önce bütün parçaları birbirine karıştırmış!

Bayan Tan, ilk kez 11 yaşındayken puzzle birleştirmeye başlamış ve 24000 lik bu puzzle’ı birleştirdiğinde 26 yaşındaymış. Daha öncesinde en fazla 3000 parçalık olmak üzere 200 ila 300 arası puzzle bitirdiğini söylemiş. Eğer zamanı olursa ileride daha büyük bir puzzle’ı birleştirmeyi istediğini de ayrıca belirtmiş.

Sonrasını, yani puzzle'ı nasıl birleştirdiğini, nerelerde zorlandığını yazdığı mektuptan alıntıyla kendi ağzından dinleyelim:

İlk başlarda puzzle parçalarını kutular yardımıyla kategorize etmek çok zordu.  Resmin sadece bir bölümünü tamamlamak için 24000 parçanın arasından seçim yapmak hiç de kolay değildi. Vazgeçmek istediğim zamanlar oldu; o zamanlarda güçlü olmak ve bu projeyi bitirmek için Tanrı’ya dua ettim.

Öncelikle tekneleri birleştirdim, ardından paraşütler, hayvanlar, evler, deniz seviyeleri, gökkuşağı, gökyüzü, bazı büyük balıklar, palyaço balığı, kayıp şehir ve diğer kalan balıklarla deniz altı geldi.

En çok zorlandığım parçalar, küçük balıklar ve mercanlar, sonrasında da palyaço balığı ve kayıp şehir oldu. Puzzle’ın hemen hemen %50’sini tamamladıktan sonra örneğini gördüm ve zorlandığım palyaço balığı ile kayıp şehri tamamlamak için örnekten yararlandım. Kalan parçaları harhangi bir örneğe bakmadan tamamladım.


24000

Bu puzzle’ı bitirmek beni hem mutlu, hem de mutsuz etti. Mutluydum, çünkü çok önemli bir başarı kazanmıştım. Öz güvenim artmış ve insanlar benim azmime hayran olmuşlardı.  Yaşadığım ülke yani Filipinler tropik bir ülke ve çok sıcak, dolayısıyla bu puzzle’ı terleyerek bitirdim. Aynı zamanda üzüldüm; çünkü koskocaman bir puzzle’ı birleştirme deneyimini özleyecektim. Sık sık puzzle birleştiririm ve bu zamana kadar yaptıklarımın en iyisi buydu. Bu puzzle’ın bende manevi bir değeri var.

Puzzle’ı tamamladıktan sonra, oturdum ve bu puzzle ile Guiness rekoru kıran (2008 yılı için) Royce Mcclure’a hayran oldum. Bu rengarenk puzzle’a bakmak insanı çok rahatlatıyor."


Eğer siz de Bayan Tan gibi kendinize güveniyorsanız 24000 parçalık Life'ı mağazamızdan satın alabilirsiniz. 

----------------------------------------------------------------
Kaynak: http://treasures-by-brenda.squidoo.com/jigsawpuzzles3
              http://www.worldslargestpuzzle.com/hof-025.html
Uyarlama Çeviri: www.puzzlegaleri.com



4 yorum:

  1. 6000'lik 4 poşeti birbirine karıştırdığını okuyunca dehşete düşüp kendisine bir kez daha hayran kaldım. Gerçekten büyük bir iş başarmış. Büyük puzzle'lar arasında (Ravensburger 32000 ve yeni Educa 33600) benim de favorim Life. Çok güzel ve anlamlı bir görsel. Asabilecek bir duvara sahip olduğumda mutlaka yapmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstüne üstlük bir de %50 sini tamamlarken örneğe bakmamış. Tam bir çılgın, hatta deha kendisi:)
      Dediğiniz gibi ismi de görüntüsü de mükemmel bir puzzle bu. Ne diyelim o zaman, Bayan Tan'dan sonra darısı başınıza olsun, sevgiler:)

      Sil
  2. Bu nasıl bir tekniktir hepsini karıştırıp başlamak akıl alır gibi değil ama gerçek şu ki büyük bir başarı ve gurur kaynağı herkesin gönlünden muhakkak yapmak geçer..

    YanıtlaSil
  3. Haklısınız müthiş bir başarı, böyle öyküleri paylaşmaya devam edeceğiz, yorumunuz için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil