29 Mayıs 2014 Perşembe

"Güneş Altında Kadın" adlı puzzle ve ötesi..

Puzzle ile ilgilenmek insana öyle ufuklar açıyor ki, hiç resim sanatından anlamayanlarımız bile duvarlarımızı süsleyen tabloların hikayelerine ilgi duymaya  başlıyoruz. Bir de bakmışız ki sanat galerilerinde sergilerde geziyoruz sonraki aşamada..
İşte bu nedenle, yani  puzzleseverler olarak ilgileneceğinizi tahmin ettiğimiz için, zaman zaman, çok da detayına girmeden, sizleri de fazla sıkmadan  sanattan bahsedelim istiyoruz blogumuzda.
Helena Lam’ın Güneş Altında” adıyla sitemizde satılan bu güzel tablosundan yola çıktık bu yazımızda ve araştırmalarımız bizi Art Deco kavramına kadar götürdü. Sanat konularına bir girince insan kendini nerelerde buluyor değil mi..  Zevkli bir kayboluş bu, sizlere de olmaz mı?
gunes altinda kadin
Güneş Altında Kadın-500 parça-Educa-EDC15793
Lafı fazla dallandırmadan “Madame Under The Sun” tablosuna ve temsil ettiği Art Deco akımına dönelim tekrar.
Resimdeki detaylardan da anlayabileceğiniz üzere 1920’lerden sonra Fransa’da ortaya çıkan bir sanat akımı bu Art Deco. Bu akımda ilk göze çarpan şey, geometrik desenler ve gotik süsleme ögelerinden de yararlanılmış olması. Mimaride, iç mimaride, endüstriyel tasarımlarda, modada, mücevher dünyasında, resim, grafik sanatlar ve sinema gibi görsel sanatlarda da etkisi olmuş Art Deco'nun.
1930’lardan sonra İkinci Dünya Savaşı’na kadar olan dönemde uluslararasında da yaygınlaşmış.. Kısa bir dönem geri planda kalsa da, 1960’lı yıllardan sonra bu akım tekrar sıkça görülmeye başlanmış.
 Bu kısa ön bilgiden sonra gelelim ressam Helena Lam’a. Yazımıza konu olan “Güneş Altında", orijinal adı ile “Madame Under The Sun” adlı eserinde olduğu gibi rengarenk, cesareti simgeleyen, Art Deco tarzı özgün çalışmaları arasında özellikle " kadın" teması öne çıkıyor sanatçının yapıtlarında.
Helena Lam, Çin doğumludur. Doğu ve batının yaşam tarzlarını kaynaştırıp eserlerinde mükemmel bir şekilde yansıtan Helena Lam, kendisi gibi sanatçı olan eşiyle birlikte Kanada’da yaşamını sürdürmeye devam etmektedir.

Art Deco eserlerde neler görüyoruz?

Bu akımın en zirvesinde zarafet, çekicilik, fonksiyonellik ve modernite somutlaşmıştır diyebiliriz. Cesur doğrusal simetrilerin olduğu bu sanat akımı, 20. Yüzyılın başlarındaki Kübizm, Modernizm, Fütürizm gibi ekollerden etkilenmesinin yanı sıra  eski Mısır ve Aztek formlarından da izler barındırır.
Şunun da altını çizmek lazım..  Birçok sanat akımı politik veya felsefik temellere ve niyetlere dayanırken, Art Deco tamamen dekoratif amaçlı kalmıştır.

Bu yazıya konu olan puzzle’ın özellikleri ise şöyle:
Marka                        : Educa
Parça Sayısı               : 500
Parça Kesimi              : Klasik kesim
Parça Boyutu            : Normal boyut
Zorluk Derecesi         : Kolay
Baskı Özelliği             : Normal baskı
Eksik parça desteği   : Kutuda yazan ithalatçı firma / üretici tarafından sağlanıyor
Üretim Yeri                : İspanya


Bu bilgilerden sonra, duvarınızı  bütün zarafetiyle süsleyen / süsleyecek olan “Güneş Altında” puzzle'ının daha da anlam kazandığını umut ediyoruz. 
Sanat dolu günlerde sevgiyle kalın..

2 yorum:

  1. Şahsım adına konuşayım, çöp adam bile çizemeyen biri olarak sanatsal temalı puzzle'ları özellikle daha çok seviyorum. Kıskandığımdan olsa gerek :) Puzzle'lar sayesinde bir çok sanat eserinin ve sanatçının hakkında bilgi sahibi olma şansı yakalıyorum. Hatta bu konuda çok özenli bir şekilde araştırma yapıp bloğunda paylaşan bir arkadaşımı da ilgiyle takip ediyorum. Size de araştırmalarınızı ve emeklerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Çiğdem Hanım yorumunuz için, her zaman olduğu gibi yine bizi yalnız bırakmadınız..
      Bu yazı bizim ilk sanat temalı yazımız oldu, açıkçası araştırma yapma aşaması yorucu olsa bile keyifliydi, dolayısıyla devamı gelecek.
      Sanat gibi güzellik var mı..
      Sevgiler:)

      Sil