1 Ekim 2015 Perşembe

Yeni başlayanlar için puzzle birleştirmenin ipuçları, stratejileri!


Sonbahara girdiğimiz şu yağmurlu günlerde, tv ya da bilgisayar başında saatlerinizi geçirmek istemiyorsanız, puzzle birleştirmeyi deneyimleyebilirsiniz.  İsterseniz tek başınıza, isterseniz aileniz veya arkadaşlarınızla puzzle birleştirererek hem yaratıcı, hem eğlenceli, hem de faydalı vakit geçireceğinize şüpheniz olmasın. Eğer puzzle nasıl birleştirilir konusunda bir bilginiz yoksa üzülmeyin; sizler için bu yazımızda puzzle birleştirme stratejilerine dair ipuçlarını anlatacağız.
Adım adım puzzle yolculuğuna başlayalım o halde.

PUZZLE’A BAŞLAMADAN ÖNCE

1 -  Puzzle Seçimi

  •         Kolay gibi görünen bu aşamada aslında zaman zaman yanılabiliyoruz.  Mesela yeteneklerimiz ve deneyimimiz 500 parça puzzle’a uygunken, gidip en baştan 3000 parçalı puzzle seçersek ne olur? Evet böyle yaparsak elbette dünyanın sonu olmaz! Sonuçta insan beyni zorluklardan hoşlanır, ama tabii ki bunun da bir sınırı olmalı. Puzzle birleştirmeye yeni başlarken, öncelikle yetenek seviyenizi belirlemelisiniz.  Böylece hem daha çok eğlenir, hem de asla ilk puzzle’ınızı yarım bırakmamış olursunuz.
  •         Herkesin yapmaktan hoşlanabileceği bir puzzle seçin. İlk seçiminiz 500 parça olabilir.  “İlk puzzle’ı alırken nelere dikkat etmeli “ konulu yazımızı buradan okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.


2 -  Bitirme planı yapın!

  •     Bu puzzle’ı bitirdikten sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?  Bozup kutusuna mı kaldıracaksınız, çerçeveletip asacak mısınız?
  •    Eğer çerçeveletip asacaksanız, puzzle koruyucular hakkındaki şu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.  

  Puzzle’a başlamadan önce üzerinde çalışacağınız yeterince büyük bir mukavva edinebilir, ya da burada çeşitlerini göreceğiniz puzzle halılarından satın alabilirsiniz.  
Eğer puzzle halısı ne işe yarar diyorsanız, merak etmeyin bu konuda da bir yazımız var. Buradan bakabilirsiniz. 

3 -  Kendinize bir çalışma alanı seçin!


·        Puzzle’ınızı birleştirmek için yemek masası gibi sabit bir alan belirleyebileceğiniz gibi, puzzle halısı veya mukavva gibi taşınabilir alanlar da tercih edebilirsiniz.

·        Eğer çalışma alanınız darsa ve puzzle bitene kadar etrafta dağıntı olsun istemiyorsanız, ayırdığınız parçaları küçük kaplara koyabilirsiniz.  Böylece parçaları kaybetme riskiniz de ortadan kalkmış olur.

·        Seçtiğiniz çalışma alanının puzzle’ın tamamlanmış ölçülerine yetecek kadar büyük olması gerekir. Sadece puzzle’ın bitmiş hali için değil, parçaları yerleştirirken de ekstra alana ihtiyacınız olacaktır. 1000 parçalı normal bir puzzle bitince 68*48 cm. civarında olur. Ama eğer seçiminiz panorama puzzle’sa boyutları 96 x 34 cm olacaktır.  Dolayısıyla puzzle kutusunun üzerinde yazan bitmiş ölçüye dikkat ederek yerinizi ayarlamalısınız.



BAŞLARKEN

1-   Bütün parçaları renkli kısımları size bakacak şekilde çevirin.
    Bütün parçaların yüzünü çevirmek size sıkıcı gelebilir, ama bu işlemi yaptığınızda bir sonraki aşamayı hızlandırmış olacaksınız.
2-     Bütün kenar parçalarını ayırıp bir araya toplayın.
 Ayırdığınız kenar parçalarını birleştirerek puzzle’ın çerçevesini oluşturun. Böylece dolduracağınız alan da ortaya çıkmış olacaktır. Bu basit strateji ile ilk puzzle’ınıza başladıktan sonra, zaman içinde kendinize özgü başka yöntemler de geliştirebilirsiniz.


3-    Parçaları renklerine göre ayırın
·        İyi bir ışıkta çalışırsanız, bu aşama size gayet basit gelecektir. Parçaları renklerine ve renk tonlarına göre ayırıp ayrı ayrı kaplara koyabilirsiniz.
·        Hiçbir renk grubuna uymayan parçalar varsa, onların hepsini bir araya toplayabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda nasılsa onları seçmek zorunda kalacaksınız.

MERKEZDEN UÇLARA DOĞRU ÇALIŞMAK

1-     Şekillere dikkat edin
·        Eğer özel kesim değilse, puzzle parçalarında çıkıntılar ve girintiler yer alır. Bu şekiller sayesinde parçaların birbirlerine uyup uymadığını anlayabilirsiniz. Bu şekillere gözünüz aşinalık kazandığında, boşlukları hayal etme ve hangi parçaların birbirine uyumlu olduğunu algılayabilme yeteneğinizin geliştiğini göreceksiniz.
·        Eğer daha da detaya girmek isterseniz, parçaları şekillerine göre de kategorize edebilirsiniz. Mesela mavi bir gökyüzü üzerinde çalışırken, elinizdeki bütün mavi parçaları “iki boşluklular” ve “iki kollular” olarak ayırabilirsiniz. Sonrasında doğru parçaları birbirine eklemeniz daha kolay olabilir.
2-     Küçük parçaları arayın
·        Puzzle resminin küçük parçalarını önce birleştirmeye çalışmak, işinizi kolaylaştırır. Örneğin, resmin çok az bir yerinde kırmızı bölüm varsa, önceliği oraya verebilirsiniz.




·        Bu küçük parçaları  tamamladıktan sonra, puzzle’ın içinde olması gereken yere yerleştirin. Bu işlemi yaparken kenarlardan bağımsız çalışabilirsiniz.Tamamladığınız bölümün çevresine geçerek kenarlara doğru hareket etmek işinizi kolaylaştırabilir.



3-     Zorlandığınız noktada vazgeçmeyin!
·        Sıkıldığınızda veya yorulduğunuzda ara verin. Birinci önceliğinizin  puzzle ile iyi vakit geçirmek olduğunu unutmayın. Bitirme konusunda acele etmenize hiç gerek yok!
·        İlk puzzle’ınızı tamamladığınızda kendinizle gurur duyabilirsiniz. Bir sonrakinde daha zor bir puzzle ile uğraşabilir misiniz, bunu değerlendirin. Belki de bir tane daha 500’lük puzzle seçerek kendinizi test etmenizde fayda olacaktır. Eğer kendinize güveniyorsanız, ikinci puzzle’ınızı 1000’lik seçebilirsiniz.
Unutmayın, ne kadar çok pratik yaparsanız ve ne kadar çok sabır gösterirseniz, puzzle birleştirme yetenekleriniz o kadar çok gelişir. Bir de bakmışsınız 24.000 parçalı puzzle ile uğraşıyorsunız!

Şimdilik size vereceğimiz ipuçları bu kadar. İlk puzzle’ınız bittiğinde fotoğrafını gönderirseniz, Facebook sayfamızda seve seve yayınlayabiliriz. 


Keyifli günler dileriz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder